Jod je važan za zdravlje štitaste žlezde: U ovim namirnicama ga ima najviše

Nedovoljan unos joda onemogućava stvaranje dovoljnih količina hormona

  • 0
Štitna žlezda, štitasta žlezda Foto:Shutterstock

Vitamini i minerali su neizostavna karika dobrog zdravlja. Jedan od ključnih minerala za normalan razvoj i metabolizam je jod. Iako njegov značaj često zanemarujemo, pravilno funkcionisanje našeg organizma nije moguće bez joda.

Određena količina joda u organizmu je neophodna za pravilan rad štitaste žlezde koja kontroliše metabolizam i druge važne funkcije u samom organizmu, piše Verywellhealth.

Niski nivoi joda nisu jedini uzrok slabe funkcije štitaste žlezde. Ali nedostatak joda može da prouzrokuje abnormalno povećanje štitaste žlezde i druge probleme.

Hašimoto, štitna žlezda Foto: Shutterstock

Važnost joda

Jod je mikronutrijent koji je neophodan za normalno funkcionisanje štitaste žlezde. Bez joda nema ni sinteze hormona štitaste žlezde tiroksina i trijodtironina koji su neophodni za normalno odvijanje metaboličkih procesa u organizmu.

U prirodi se jod nalazi u većim količinama u morskoj vodi, a u organizmu se najveće količine nalaze deponovane u štitastoj žlezdi. U organizmu se od celokupne količine joda, 70-80 odsto nalazi u štitastoj žlezdi. Jod se unosi u organizam putem hrane i preko kože.

Morska voda, vazduh i zemljište uz morsku obalu su bogati jodom, a samim tim i povrće koje tu raste. Udaljavanjem od mora smanjuje se količina joda u zemljištu.

Izvori joda

Štitna žlezda izvlači jod iz krvi i korisno ga upotrebljava. Joda najviše ima u morskoj ribi, morskim plodovima, šargarepi, spanaću, paradajzu, rotkvi, grašku, krompiru, pečurkama, jagodama, bananama, kupusu, luku i zelenoj salati.

Koliko joda je potrebno unositi

Prema Odboru za hranu i ishranu Nacionalnih akademija, preporučeni dodatak joda u ishrani kreće se od 90 miligrama dnevno za malu decu do 150 miligrama za tinejdžere i odrasle.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA