Prva dvostruka transplantacija šake: Ovaj čovek živi nov život nakon 13 godina

U operaciji je učestvovao tim od 30 profesionalaca iz mnogih disciplina

  • 0

Stiven Galager (48), čovek čije su ruke ostale bez funkcije zbog retke bolesti, dobio je nov život nakon, kako se veruje, prve dvostruke transplantacije šake uzrokovane ovim stanjem.

Stivenu Galageru dijagnostikovana je skleroderma, autoimuna bolest koja izaziva ožiljke na koži i unutrašnjim organima, nakon što je pre oko 13 godina dobio neobičan osip.

Područja koja uključujući nos, usta i šake su bila pogođena, a pre oko sedam godina prsti su počeli da mu se uvijaju tako da je svakodnevno trpeo užasne bolove. Kada su stručnjaci predložili ideju o dvostrukoj transplantaciji šake, otac troje dece je prvobitno odbacio ideju, ali je onda odlučio da nastavi uprkos rizicima.

Pre toga morao je da prođe psihološku procenu kako bi se uverio da je spreman za mogućnost transplantacije. Potom je podvrgnut 12-osatnoj operaciji sredinom decembra 2021. godine, nakon što je pronađen odgovarajući donator.

Tim stručnjaka za transplantaciju u "Leeds Teaching Hospital NHS Trust", koji je izveo operaciju, rekao je da je to prvi put u svetu da je transplantacija šake korišćena za zamenu ruku terminalno pogođenih sklerodermom.

- Posle operacije sam se probudio i bilo je prilično nadrealno jer sam pre nje imao ruke, a onda, kada sam se probudio, još uvek sam imao ruke, tako da ih u glavi nikada nisam izgubio. Ove ruke su neverovatne, sve se dogodilo tako brzo. Od trenutka kada sam se probudio posle operacije mogao sam da ih pomerim. To mi je dalo novi život. Još uvek mi je teško, ali stvari su svake nedelje sve bolje sa fizioterapeutima i radnim terapeutima, sve polako ide nabolje - rekao je on, a prenosi Sky News.

Galager je nakon operacije proveo oko četiri nedelje u opštoj ambulanti bolnice i redovno posećuje bolnice u Glazgovu radi fizioterapije i praćenja. Više od pet meseci nakon operacije, njegovo stanje se popravlja i, iako ne može da radi zadatke koji zahtevaju veliku spretnost, kao što je pritiskanje dugmadi, može da mazi psa, da otvori slavinu i napuni čašu vode.

Ovaj 48-godišnjak je radio kao krovopokrivač, ali je morao da prekine posao zbog svog stanja. Sada se nada da će se vratiti nekoj vrsti posla kada mu funkcija ruku bude dovoljno poboljšana i veoma je zahvalan osobi i porodici donora koji su omogućili transplantaciju.

U operaciji je učestvovao tim od 30 profesionalaca iz mnogih disciplina.

- Transplantacija ruke se veoma razlikuje od transplantacije bubrega ili drugog organa, jer su ruke nešto što koristimo na mnogo načina, svakodnevno. Iz tog razloga, mi i naši stručni klinički psiholozi procenjujemo i pripremamo pacijente, kako bismo bili sigurni da će psihološki moći da se izbore sa trajnim podsećanjem na svoju transplantaciju i rizikom da telo odbije presađene ruke - reko je profesor Sajmon Kej.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA