≫ 

Koja je tačno razlika između majmunskih boginja i varičela: Objašnjava vodeća srpska virusološkinja

- Ova grupa virusa se potpuno razlikuje od korona virusa. Poks virusi su stabilni virusi i oni ne mutiraju, to je samo jedan soj virusa koji daje bolest, tako da apsolutno nema mesta panici - kaže doktorka

  • 3
dr Nada Kuljić Kapuljica Foto: TV K1

Virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica objasnila  je ključnu razliku između varičela i majmunskih boginja. Ona je  izjavila da nema mesta panici kada su majmunske boginje u pitanju i da nas ne očekuje nova pandemija.

- Kod čoveka se vrlo lako prepozna da li se zarazio majmunskim boginjama, bez obzira na koji način se zarazio. Klinička slika ovih bolesnika je povišena temperatura, jeza, bol u mišićima i posle nekoliko dana javlja se osip, prvo imate makulu, pa rezikulu, zatim se to zagnoji pa imate krastu – kazala je dr Kuljić Kapulica, gostujući na Televiziji K1 televiziju i objasnila kako se ove boginje razlikuju u odnosu na varičele.

Jedina razlika je da osip kod majmunskih boginja imate u istom stadijumu, ili su sve kraste, ili su sve pustule, a kod varičele imate osipe u različitom stadijumu - kaže ona.

Doktorka je podelila sa gledaocima "Uranka" da je jedan nigerijski vrhunski infektiolog pre 30 godina napomenuo da bi majmunske boginje, koje kod njih predstavljaju problem, mogle da postanu problem u svetu, ali da nema mesta panici.

- Ne treba da paničimo, jedan poznati infektolog je krajem šezdestih godina je rekao da knjigu infektivnih bolesti treba zatvoriti, a drugi mu je odgovorio da je rat dobijen na drugoj strani. Mi smo imali pojavu novih bolesti i sve su prolazile – ispirčala je ona.

Dodala je:

- Ova grupa virusa se potpuno razlikuje od korona virusa. Poks virusi su stabilni virusi i oni ne mutiraju, to je samo jedan soj virusa koji daje bolest, tako da apsolutno nema mesta panici. Neće imati razmere Kovida 19, ali će epidamija ovog virusa sigurno rasti, mora da se otkrije rezervoar virusa – zaključila je dr Kuljić Kapulica.

Video: Sve o majmunskim boginjama: Zašto je vekovima stara bolest obavijena velom misterije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA