Zdrava prostata - moguće je! Poručuje Dr. Gordan Popović, specijalista urologije i sexolog

Iako je po dimenzijama mala, prostata može da predstavlja ne veliki, već ogroman problem ukoliko dođe do njenog uvećanja

  • 0
Dr. Gordan Popović Dr. Gordan Popović, specijalista urologije i sexolog/ Foto: Lična arhiva

U pitanju je žlezda reproduktivnog sistema muškarca, koja je pod direktnim uticajem muškog polnog hormona, testosterona. Sa protokom vremena kod većine muškaraca dolazi do sve intezivnijeg uvećanja ove žlezde, koja počinje da vrši pritisak na mokraćnu cev. To onda dalje izaziva čitav niz problema i otežava svakodnevno normalno funkcionisanje.

Statistike su neumoljive - od svih unutrašnjih ljudskih organa, prostata najčešće oboljeva. Tri vrste oboljenja kojima je ona podložna su uvećanje, zapaljenje i karcinom. Kod muškaraca sa godinama dolazi do opadanja testosterona a proporcionalno, rasta estrogena, koji se smatra jednim od pokretača uvećanja prostate. Pa tako već od 30-te godine kod pojedinih muškaraca može da se javi uvećanje prostate, kod onih nakon 50-te svaki treći oboli a u 70-im svaki drugi.

Mlađu populaciju najčešće pogađa zapaljenje prostate - prostatitis, koji je uzrokovan različitim bakterijama. Može biti akutan, praćen jakim bolovima i visokom temperaturom i hroničan (tišteći i dosadni bolovi u predelu male karlice, osećaj hladnoće polnih organa). Takvo stanje često može da dovede do urinarnih infekcija i zapaljenja semenih kanala, kao i do erektilne disfunkcije.

Benigno uvećanje prostate (BHP) je veoma često kod muškaraca starijih od 45 godina. Ono nastaje usled povećanja ćelija prostate, koja se onda i sama uveća. Zdrava prostata je veličine kestena a uvećana može da dostigne i veličinu grejpfruta. Ona tada vrši jak pritisak na okolno tkivo i na deo uretre, te to uzrokuje razne urinarne probleme. Neki od simptoma koji se mogu javiti su:

  • Potreba za čestim mokrenjem, nekada vrlo iznenada
  • Učestalo noćno mokrenje
  • Nepotpuno pražnjenje bešike
  • Otežano mokrenje
  • Bol pri mokrenju
  • Slab ili isprekidan mlaz
  • Osećaj da bešika nije ispražnjena do kraja
  • Nevoljno curenje ili kapanje mokraće itd.
stariji ljubavni bračni par, seniori, penzioneri, osmeh, zubi, zdravlje Foto: Shutterstock

Ukoliko postoji jedan ili više ovakvih simptoma, to je sigurno znak benignog uvećanja prostate i neophodno je da se leči na vreme i na odgovarajući način. Inače, redovne kontrole prostate treba sprovoditi jednom godišnje, od navršene 45 godine života. One imaju za cilj da se blagovremeno otkrije oboljenje. Nekada benigno uvećanje može proći bez ikakvih simptoma ali u međuvremenu dovodi do ozbiljnog oštećenja bešike ili bubrega. Zato se redovnom kontolom i to može sprečiti.

Bitno je napomenuti da mnogi muškarci čija je prostata uvećana, imaju i dodatni problem - oslabljenu seksualnu funkciju i impotenciju. Preventivnim delovanjem i lečenjem, sve ove neprijatnosti uključujući i operaciju prostate, se mogu izbeći.

U slučaju karcinoma prostate, potpuno izlečenje je skoro uvek moguće ukoliko se rak otkrije na vreme, tj. u početnom stadijumu. Simptomi kancera se, nažalost, javljaju tek u poodmakloj fazi, kada je izlečenje neizvesno. Dakle, još jedan razlog da se muškarci ne plaše pregleda i redovno idu na kontrole.

Savremena naučna ispitivanja su nedvosmisleno potvrdila da su pojedini biljni sastojci i te kako efikasni u smanjivanju tegoba uvećane prostate ali i da se mogu koristiti i u svrhu prevencije. Jedan od njih je svakako Prostate Potencijal, biljni preparat nastao kao rezultat više od 25 godina prakse u urološkoj ordinaciji Potencijal.

Specijalista urologije i sexolog dr. Gordan Popović je, kombinujući više biljaka, kako sa naših prostora, tako i sa drugih širom sveta, napravio formulu koja daje izuzetno efikasno dejstvo kod problema u vezi prostate. Korišćenjem ovog preparata, omogućava se normalna funkcija ove žlezde, sprečava njeno uvećanje, reguliše mokrenje... Savet je da se dnevno uzima jedna kapsula u kontinuitetu od tri meseca, a po potrebi može i duže.

Muškarci, brinite o sebi i svome zdravlju na vreme!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA