RFZO: Dvojezični obrazac za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu

Važi za 20 evropskih zemalja sa kojima RFZO ima sklopljene međunarodne ugovore

  • 1

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) i ove godine omogućava osiguranicima da tokom sezone letnjih godišnjih odmora koriste mogućnost besplatnog izdavanja dvojezičnog obrasca za korišćenje zdravstvene zaštite tokom boravka u inostranstvu.

Potvrda omogućava pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja samo u slučaju hitne medicinske pomoći kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica.

Da bi osigurana lica ostvarila pravo na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu:

  • u zemljama sa kojima Republika Srbija ima zaključene sporazume o zdravstvenom osiguranju potrebno je da pre polaska na put pribave dvojezični obrazac (osim Poljske i Velike Britanije- za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava);
  • u zemljama sa kojima Republika Srbija nema zaključen sporazum potrebno je pre polaska na put pribaviti "Potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu"

Dvojezični obrazac, odnosno potvrdu, izdaje nadležna filijala RFZO, a na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije, da lice ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi, u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da se osigurano lice ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje, odnosno smeštaj u stacionarnu zdravstvenu ustanovu, uključujući trudnoću i druge zdravstvene usluge.

Zemlje sa kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje ima sklopljene međudržavne ugovore su: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska.

Potvrda o ostvarivanju prava na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu, može se koristiti u državnim klinikama u zemljama sa kojima postoji potpisan međudržavni sporazum.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svasta

    2. jun 2022 | 16:10

    A sta hronicno bolesni od necega neka mrcnu ako odu preko pa im se nesto desi? Njima to ne vazi.Pa koji gradjanin nema neku hronicnu boljku koja naravno postoji i u prethodnih 12 meseci.Npr.dijabeticari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA