Vakcina protiv raka mogla bi zaustaviti ponovni rast tumora nakon operacije: Nova naučna otkrića ulivaju nadu

Vakcina je izazvala imuni odgovor kod osam od 16 pacijenata obolelih od raka pankreasa

  • 9
Rak, ćelije raka, maligne ćelije Foto: Shutterstock

Prema novoj naučnoj studiji, vakcina protiv raka mogla bi zaustaviti rast tumora nakon operacije. Naučnici su koristili tehnologiju iz Fajzerove vakcine protiv kovida, kako bi ciljali rak pankreasa i otkrili da podstiče imune ćelije koje razbijaju tumore, prenosi The Sun.

U prvom svetskom ispitivanju koje je sproveo Memorial Sloan Kettering Cancer Center u Njujorku, polovina pacijenata je i dalje bila bez raka 18 meseci kasnije.

Rak pankreasa je jedan od najsmrtonosnijih oblika bolesti, a tri od četiri pacijenta umiru u roku od godinu dana od postavljanja dijagnoze.

- Zaista je uzbudljivo videti ovaj napredak. Ovo je veoma rano ispitivanje malog obima, ali rezultati su svakako obećavajući - rekao je dr Kris Mekdonald, šef istraživanja za rak pankreasa u Velikoj Britaniji.

- Očajnički nam je potrebno više opcija za lečenje raka pankreasa, a vakcina kao što je ova bila bi vitalno novo oružje protiv najsmrtonosnijeg uobičajenog raka - dodao je.

Profesor Ozlem Tureci, glavni medicinski službenik firme za proizvodnju vakcina BioNTech, dodao je:

- Pokušavamo da probijemo novi teren u lečenju ovih tumora koji se inače teško leče i rezultati ove studije su ohrabrujući.

Pankreas, rak pankreasa, kancer Foto: Shutterstock

Vakcina sa devet doza koristi tehnologiju zvanu mRNA, koja ubrizgava genetski kod za stvaranje imunih ćelija koje ciljaju ćelije raka. Naučnici su dizajnirali mRNA u laboratoriji da nateraju telo da napadne mutirane ćelije koje se šire.

U ispitivanju, vakcina je izazvala imuni odgovor kod osam od 16 pacijenata obolelih od raka pankreasa, otkrili su naučnici na konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju.

Njihova tela su proizvodila bela krvna zrnca koja su sprečavala recidiv raka više od 18 meseci. Rak je ponovo rastao kod šest od osam pacijenata kod kojih vakcina nije delovala, sa prosečnim vremenom recidiva od 13,4 meseca. Naučnici ne znaju zašto je vakcina delovala samo za polovinu ljudi, ali se nadaju da će uskoro uspeti kod svih hirurških pacijenata.

Autor studije dr Vinod Balahandran je rekao:

- Izgleda da ove mRNA vakcine stimulišu imune odgovore, tako da smo veoma uzbuđeni zbog toga. Rani rezultati sugerišu da, ako imate imuni odgovor, možda ćete imati bolji ishod. Pacijenti su, od ovog trenutka, bez raka i pod aktivnim nadzorom.

Oko 10.500 Britanaca oboli od raka pankreasa svake godine i lečenje skoro uvek ne uspe. Glumci Patrik Svejzi i Alan Rikman umrli su od ovog stanja u roku od 18 meseci od postavljanja dijagnoze. BioNTech vakcina je data pacijentima sa vrstom raka koji čini 95 odsto svih tumora pankreasa.

Svaka vakcina se daje intravenskim kapanjem umesto uboda i napravljena je po meri na osnovu DNK u tumoru pacijenta.

- Nadamo se da nam ovi rezultati mogu omogućiti da sada testiramo ovu mRNA tehnologiju i sa drugim vrstama raka - izjavio je dr Balahandran.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    8. jun 2022 | 13:49

    Osmislise,ispitase????i stavise u upotrebu vakcinu protiv korone,za godinu dana. A gle cuda,za rak koji je boljka danasnjice,a pojavio se pre 50 god.nema vakcine,nema leka,samo hemoterapija koja urnise organizam

  • Kole

    8. jun 2022 | 13:43

    Vakcine vise ni kucetu..

  • Rada

    8. jun 2022 | 14:23

    Sa vakcinama ste ugasili.. Više nikadaaa, ni kuče ni mače ne vakcinišem!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA