• 0

Da li oftamolog može da vas upozori da ste u opasnosti od srčanog udara? Nova studija kaže - da

Istraživači navode da različiti obrasci krvnih sudova u mrežnjači takođe mogu da se koriste i za određivanje šanse za dobijanje dijabetesa i moždanog udara

  • 0
očni pregled

Shutterstock

Prema novoj studiji, skeniranje oka tokom rutinskog pregleda kod oftamologa, moglo bi pomogne da se na vreme uoče pacijenti sa visokim rizikom od srčanog udara. Stručnjaci kažu da će ovi testovi omogućiti lekarima da rano intervenišu i smanje opasnost od infarkta.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Edinburgu iskoristili su i pregled skeniranja oka kako bi  generisali personalizovani rezultat rizika za svakog pacijenta, tako što su informacije dobijene ovim pregledom, o obrascu krvnih sudova u mrežnjači na zadnjem delu oka, kombinovali sa pacijentovim genetskim podacima, godinama, polom, krvnim pritiskom i težinom.

Njihova analiza oslanjala se na evidenciju britanske Biobanke, koja sadrži sveobuhvatne medicinske informacije o čak 500.000 pojedinaca.

Ovakav model, navodi "Daily Mail", bolje predviđa rizik od srčanog udara od trenutnih metoda koji postoje, a naučnici kažu da bi mogao da se koristi kao metoda skrininga.

skeniranje oka

Foto: Pixabay

- Već smo znali da varijacije u vaskulaturi mrežnjače mogu da pruže uvid u naše zdravlje. S obzirom na to da je snimanje mrežnjače neinvazivna tehnika, odlučili smo da istražimo zdravstvene prednosti koje možemo dobiti od ovih slika. Otkrili smo da je donja fraktalna dimenzija, pojednostavljeni obrasci grananja krvnih sudova, povezana sa bolešću koronarnih arterija, a time i infarktom miokarda, poznatim kao srčani udar - otkriva Ana Viljaplana-Velasko, jedna od istraživača ove studije.

Veruje se da se različiti obrasci krvnih sudova u mrežnjači takođe mogu da koriste i za određivanje šanse za dobijanje dijabetesa i moždanog udara.

- Prema proseku, srčani udar se dobija sa 60 godina, tako da bi izračunavanje individualnog rizika bilo prikladno od pedesete godine. Ovo bi omogućilo lekarima da predlože ponašanja koja bi mogla da smanje rizik, kao što je odustajanje od pušenja i održavanje normalnog holesterola i krvnog pritiska. Naš rad pokazuje važnost sveobuhvatne analize podataka koji se rutinski prikupljaju - ističe Viljaplana-Velasko.

Ovi nalazi su predstavljeni na godišnjoj konferenciji Evropskog društva za ljudsku genetiku.

- Ova studija pokazuje važnost sprovođenja prevencije - izjavio je prof. Aleksandar Rejmond, predsedavajući ove konferencije, na kojoj je podvučeno i upozorenje da potreba za uključivanjem genetskih podataka u proračun od rizika znači da bi upotreba ovakvog "testiranja" mogla da bude ograničena u praksi.

Video: Kako da se zaštitite ako spadate u rizičku grupu srčanih bolesnika: Vrućine uzrokuju srčane zastoje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok