Žene imaju mnogo veće šanse od muškaraca da obole od dugog kovida: Novi rezultati istraživanja

Razlike u simptomima istraživači pripisuju razlikama u imunološkim sistemima muškaraca i žena

  • 0
Mapa sveta, maska, devojka sa maskom, korona, kovid Ilustracija; Foto: Shutterstock, Pixabay

Žene zaražene korona virusom imaju 22 odsto veće šanse da razviju dugi kovid nego muškarci, pokazali su rezultati novog istraživanja, piše newsbeast.gr.

Ovo stanje koje nastaje kao posledica infekcije novim korona virusom karakterišu zdravstveni problemi koji traju mesec dana posle infekcije, a ponekad čak i više meseci ili godinu dana.

Istraživači koji su analizirali podatke iz 35 studija u kojima je učestvovalo 1,4 miliona pacijenata širom sveta i objavili ih u medicinskom časopisu Current Medical Research and Opinion takođe su primetili da su simptomi dugog kovida različiti kod muškaraca i kod žena.

Tako žene češće pate od simptoma u ušima, nosu i grlu, poremećaja raspoloženja kao što su depresija, neurološki, dermatološki, respiratorni, mišićno-skeletni i reumatski problemi, ali i umor.

Muškarci češće imaju endokrino-metaboličke poremećaje poput dijabetesa i probleme sa bubrezima.

Istraživači delimično ove razlike pripisuju razlikama u imunološkim sistemima, pošto žene obično imaju brži i jači imuni odgovor koji može bolje da ih zaštiti od prvobitne infekcije, ali su takođe podložnije produženoj bolesti.

U studiji koja može da bude dopunjena takođe je istaknuto da je veća verovatnoća da će žene koje su zaposlene u prosveti i zdravstvu biti više izložene novom korona virusu, jer su one dominantnije u ovim zanimanjima, što opet može da poveća i njihov rizik od dobijanja dugog kovida.

Video: Lončar: Apsolutni prioritet su pacijenti sa karcinomom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA