Flamingo test za 10 sekundi otkriva ko je u većem riziku od smrti u narednih 10 godina

Ovaj test mogao bi da postane deo rutinskog pregleda starijih osoba

  • 0
Fitnes, vežbanje, stajanje na jednoj nozi Foto: Shutterstock

Ukoliko sredovečne ili starije osobe ne mogu da stoje 10 sekundi na jednoj nozi, imaju veći rizik od smrti u narednih 10 godina, pokazali su rezultati studije u Brazilu.

Ovaj jednostavan i siguran test ravnoteže mogao bi da postane deo rutinskog pregleda starijih osoba. Za razliku od aerobne kondicije i snage i fleksibilnosti mišića, ravnoteža se prilično dobro održava do šeste decenije života, kada počinje da opada. Za sada se testovi ravnoteže ne koriste često prilikom pregleda ljudi u srednjim godinama.

Brazilski istraživači koji su objavili rezultate studije u časopisu British Journal of Sports Medicine analizirali su podatke 1.702 osobe starosti od 51 do 57 godina, od kojih je zatraženo da stoje na jednoj nozi 10 sekundi bez ikakvog oslonca, sa rukama na bokovima i gledajući ispred sebe. Bila su dozvoljena do tri pokušaja na svakoj nozi.

Na kraju je svaki peti učesnik pao na ovom testu. Što su učesnici bili stariji, to je bila veća šansa za neuspeh.

Oko pet odsto učesnika starosti od 51 do 55 godina nije moglo da stoji na jednoj nozi deset sekundi, osam odsto njih u starosnoj kategoriji od 56 do 60 godina ovo nije uspelo da izvede, a više od polovine ispitanika starosti od 71 do 75 godina gubilo je ravnotežu pre nego što istekne deset sekundi stajanja na jednoj nozi.

Tokom sedmogodišnjeg perioda praćenja preminule su 123 osobe, i to 32 odsto njih od raka, 30 odsto od kardiovaskularnih uzroka, devet odsto od respiratornih bolesti i sedam odsto od komplikacija izazvanih kovidom-19. Stopa smrtnosti bila je značajno viša među onima koji su “pali” na testu ravnoteže (17,5 odsto) nego kod onih koji su uspevali da stoje na jednoj nozi 10 sekundi (4,5 odsto).

Generalno, oni koji nisu prošli test bili su lošijeg zdravlja jer su bili gojazni, imali su srčana oboljenja, visok krvni pritisak, visok holesterol i/ili dijabetes tipa 2 u poređenju sa onima koji su prošli test stajanja na jednoj nozi 10 sekundi. Uzimajući u obzir druge faktore kao što su starost, pol i osnovne bolesti, procenjeno je da je neravnoteža na jednoj nozi povezana sa 84 odsto većim rizikom od smrti od bilo kog uzroka u narednih 10 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA