Inovativni lekovi dobra vest za obolele od karcinoma dojke

Karcinom dojke jedna je od najčešćih malignih bolesti kod žena u Srbiji, a po poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" godišnje se ova bolest otkrije kod čak 4.300 žena, dok se kod više od 1.600 njih ova bolest završi smrtnim ishodom

  • 0
Prof dr. Lazar Popović Prof dr. Lazar Popović/ Foto: Lična arhiva

Prof. dr Lazar Popović, onkolog na Institutu za onkologiju Vojvodine, ističe značaj ranog otkrivanja bolesti i preventivnih pregleda.

-Zahvaljujući konstantnom razvoju medicine i farmacije, sa sigurnošću se može reći da rak dojke predstavlja skup bolesti, koje se razlikuju po mestu nastanka u dojci, načinu manifestacije, agresivnosti, brzini i načinu rasta, te da različite vrste kancera iziskuju različite terapije. U Srbiji je poslednjih godina napravljen pomak u dostupnosti najmodernijih inovativnih terapija za različite kategorije pacijenata. Ono što je na nama onkolozima da pokušamo, uz pomoć države, jeste da ove inovativne terapije postanu što pre dostupne za naše pacijenkinje u Srbiji i da ne zaboravimo da apelujemo na redovne preglede, kako bismo kod što većeg broja pacijentkinja karcinom otkrili u ranom stadijumu, budući da je tada stopa izlečenja veća od 95% - navodi Popović.

Dobra vest za sve obolele u našoj zemlji je što su na pozitivnu listu lekova stavljeni CDK4/6 inhibitori, lekovi koji produžavaju život pacijentkinja sa HR+/HER2- karcinomom dojke i anti-Her2 lek koji kod visokorizičnih pacijentkinja sa HER2-pozitivnim rakom dojke, primenjen godinu dana nakon operacije, može da izleči veći procenat pacijentkinja, odnosno ne dozvoli povratak bolesti.

Krajem maja održan je 3. Srpski senološki kongres u Novom Sadu koji je okupio preko 250 stručnjaka koji se kroz različite specijalnosti bave dijagnostikom i lečenjem raka dojke. Na kongresu je ponovo istaknut značaj skrininga i ranog otkrivanja karcinoma dojke, ali su prikazane i mogućnosti inovativnih terapija u lečenju ove bolesti. Takođe, kongres je bio posvečen svim vidovima najsavremenije dijagnostike, terapijskim mogućnostima, hirurškim principima i novim lekovima koji se upotrebljavaju u lečenju karcinoma dojke.

Takođe, početkom juna je u Čikagu održan najveći onkološki kongres na svetu ASCO (American Society for Clinical Oncology), na kome su prikazani rezultati inovativnih lekova za metastatski Her-2-pozitivni karcinom dojke, ali i potpuna promena paradigme lečenja pacijentkinja koje su HER2-negativne, i sa patološkim HER2 receptorom 1+ ili 2+. Pokazano je da efikasna, inovativna, anti-HER2 terapija produžava život i kod ovih pacijentkinja. Osim toga, i rezultati imunoterapije kod trostruko-negativnog karcinoma dojke su pokazali impresivne rezultate.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA