Smatra se da majmunske boginje mutiraju brže nego što se očekivalo

Svetska zdravstvena organizacija razmatra da li trenutnu epidemiju majmunskih boginja treba klasifikovati kao vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja

  • 18
Monkeypox, majmunske boginje Foto: Shutterstock

Sve veći broj slučajeva majmunskih boginja širom sveta ukazuje da virus možda mutira brže nego što se očekivalo. Širi se od osobe do osobe, kaže studija, dok vlasti počinju da planiraju vakcinaciju ugroženih.

Čini se da je soj majmunskih boginja prenosiviji, napisali su istraživači u Portugalu u studiji objavljenoj u Nature Medicine u petak, prenosi Ft.com.

Žoao Paulo Gomeš, jedan od autora studije, iz portugalskog Nacionalnog instituta za zdravlje u Lisabonu, rekao je da se svet bori sa epidemijom „prouzrokovanom virusom koji ima (mnogo) više mutacija nego što bismo mogli da očekujemo za ovu vrstu virusa“.

- Bilo je prilično neočekivano pronaći toliko mutacija u virusu majmunskih boginja 2022. godine - rekao je Gomes i dodao: - U stvari, s obzirom na karakteristike genoma ove vrste virusa, verovatno će se svake godine pojaviti ne više od jedne ili dve mutacije.

Njegov tim ih je, u stvari, primetio oko 50 vrsta.

Svetska zdravstvena organizacija sazvala je sastanak jedne od svojih savetodavnih grupa kako bi se utvrdilo da li trenutnu epidemiju majmunskih boginja treba klasifikovati kao vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja, najvišu oznaku prema međunarodnom pravu. Kovid 19 je, na primer, tako klasifikovan.

Gomesovo istraživanje koristilo je metagenomiku koja može pomoći u rekonstrukciji genomskih sekvenci u vremenskoj seriji. Njegova institucija objavila je prvi nacrt genoma virusa u ovoj epidemiji prošlog meseca.

Monkeypox, majmunske boginje Foto: Tanjug/AP

Globalno, zdravstvene vlasti pomno prate razvoj epidemije. Njujork je proširio vakcinaciju, uveo pogodnosti za muškarce koji imaju seks sa muškarcima koji su imali anonimne partnere u prethodnih 14 dana. Velika Britanija i delovi Kanade takođe su na sličan način proširili upotrebu vakcine.

Do danas je prijavljeno više od 3.000 slučajeva, prema Our Vorld in Data.

Majmunske boginje su prvi put identifikovane pre nekoliko decenija, iako su zvaničnici ukazali na relativan nedostatak literature o ovoj temi. Neki su rekli da je to zbog ranije ograničenog područja širenja bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša Berak

    24. jun 2022 | 17:43

    Do sada samo homoseksualci i to su zvanicni podaci. A u Beograd u septembru dolazi 150.000 LGBT. A onda cemo da vidimo epidemiju i ko ce onda biti kriv.

  • sale

    24. jun 2022 | 17:45

    Pitam se zasto.. Ko li je napravio varijantu virusa koji tako brzo mutira? Ali ne brinite - onaj ko ga je napravio obezbedice i besplatne vakcine, samo treba da potpisete papir i odete na salter za vakcine.

  • Strim

    24. jun 2022 | 19:24

    Najavljivano po videima na youtube-u,ja mislio da nece biti nista kad ono... Smejali smo se teorijama zavere a oni pogodise dosta u zadnje 2-3 godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA