≫ 

M.Sc. Miloš Purković o pošasti 21. veka: Ova bolest izaziva mnoge telesne probleme, ali je izlečiva

Danas u svetu od gojaznosti pati milijardu ljudi

  • 0

Danas je gojaznost najveća pošast 21. veka. Prekomerna težina i višak masti su ne samo estetski loši, već donose i mnoge zdravstvene tegobe poput dijabetesa tipa 2, insulinske rezistencije, hipertenzije, oboljenja srca i krvnih sudova, poremećaja rada ostalih organa.

Međutim, u savremenom svetu gojaznost je poštala opšteprihvaćena. Gotovo da nema čoveka koji nema višak kilograma i to se smatra normalnim, osim u slučlajevima ekstremne gojaznosti.

Prema statistici SZO, u svetu je milijardu osoba sa povećanom telesnom masom (1/7 ukupne populacije), a više od 300 miliona ljudi je gojazno. Više od 50 odsto odraslog stanovništva u Evropi ima povećanu telesnu masu, a više od 20 odsto su u kategoriji gojaznih. U našoj sredini situacija je slična, u Vojvodini je skoro svaka druga osoba gojazna.

Uzrok gojaznosti veoma je složen i tu spadaju: genetski faktori, poremećaj mehanizma regulacije osećaja gladi i sitosti, psihički faktori, endokrinološka oboljenja i drugo. Odavno je uočena genetska sklonost ka gojaznosti, ali često se kod takvih osoba nameće i potreba da se u celoj kući povećano jede, tako da često gojazni roditelji doprinose i gojaznosti dece.

Ono što je dobro jeste da se gojaznost dosta lako može regulisati, potrebno je samo malo dobre volje.

Upravo na ovu temu u emisija "Teorija zdravlja" govori Miloš Purković, master fizičke aktivnosti i terapije vežbanjem.

Pogledajte celu emisiju na početku teksta.

Video: Lekar joj je rekao:Imaš još tri meseca života: Poučna priča Dr Jovane o tome kako je pobedila rak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA