≫ 

Mentalno zdravlje i ubrzan život: Navike koje će vam dugoročno pomoći

Bez obzira na to da li vam je potreban samo mali odmor od svakodnevnog života ili jednostavno želite da učinite nešto dobro za svoju psihu, ovi saveti će vam pomoći da se osećate bolje na duge staze

  • 0
Opustanje, sreca, mentalno zdravlje Foto: Shutterstock

Nervoza, anksioznost ili depresivno raspoloženje. Savremeno doba nosi brojne pogodnosti i pojednostavljen životu u smislu maksimalnog korišćenja prednosti tehnologija, ali u isto vreme ubrzanje života i svakodnevni stres doneli su nam mnoge probleme i cenu koju plaćamo svojim mentalnim zdravljem. Svet se ubrzao i tu ne možemo ništa, ali možemo da sami za sebe odlučimo kada je vreme da malo usporimo, a da to ne šteti nikome... Naprotiv.

Postoji nekoliko navika ili dnevnih rutina, koje preporučuje i portal "Artidesvally", koje su nam svima dobro poznate, uzimamo ih zdravo za gotovo, a zapravo ih treba samo integrisati u svoj svakodnevni život kako biste poboljšali svoje mentalno zdravlje i održivo poboljšali svoje blagostanje.

Izađite napolje!

Ovo je pravi primer nečega što uzimmao zdravo za gotovo, jer to činimo svaki dan ili kažemo sebi: "danas ne mogu", "'ajde sutra ću prošetati". Zapravo, ne treba da šetamo radi šetnje ili da pod šetnjom podrazumevamo "koračanje putem uz ubrzane misli dok stižemo do posla"...

Tara proleće priroda Foto: Đorđe Petrović

Šetnja radi opuštanja, kada redovno i svesno odlazimo u prirodu da bi sebi učinili dobro je ono što će imati trajni efekat na našu psihu. Pokazalo se da samo od 20 do 30 minuta dnevno smanjuje nivo stresa i sprečava mentalne bolesti kao što je depresija.

Dovoljno sna

Koliko je važan san shvatamo tek kada ga imamo premalo. Na duge staze, ovo može da izbaci naš mozak sa kursa. Osećanja, koncentracija, pažnja i ponašanje funkcionišu drugačije kada postoji nedostatak sna – ali definitivno ne bolje. Na kraju krajeva, to ima veliki uticaj na našu psihu, jer drugačije obrađujemo svoje emocije i, na primer, burnije i nestabilnije reagujemo na neke stimuluse.

Budite zahvalni

Često se fokusiramo na negativne stvari u životu i tako krećemo na silaznu putanju koja takođe utiče na našu psihu. Stoga, svesno odvojte jedan dan u nedelji (ili mesecu) da postanete svesni na čemu ste zahvalni. Kako ćete to uraditi zavisi od vas. Zahvalnost ne samo da ima kratkoročne efekte na naše blagostanje, već ima i trajni efekat na naš mozak. Studije su pokazale da se ljudi koji redovno govore „hvala“ i uživaju u malim stvarima koje ćine suštinu života, osećaju srećnije i zadovoljnije i time prave prirodni zdravi štit od negativnih ljudi, uticaja, loših vesti i straha od neuspeha.

Jedite svesno

Ne brinite, ne morate da obavestite okolinu o svakom komadu hrane pre nego što ga pojedete. Radi se o tome da budete malo opušteniji u vezi sa temom „jedenja“ uopšte. Pritisak da jedu pravu hranu u pravo vreme posebno je visok među ženama. Sve ove kompulzivne misli i unutrašnji recepti takođe nam mentalno štete. Dakle, sledeći put kada sednete, uživajte u onome što je pred vama, usporite ritam, uživajte i osvestite svaki zalogaj.

prijatelji slavlje ručak hrana porodica Foto: Shutterstock

Nekada će svesnost da jedete, da ne žurite i da ste u tom trenutku posvećeni konzumiranju obroka, pa čak i onog sa više kalorija nego što ste planirali imati blagotvorniji efekat na vaš organizam, energiju i figuru, nego stalno vođenje računa o broju kalorija, zdravim obrocima i organskim namirnicama. Opustite se i jedite jer uživate u tome, a ne da biste puko napunili stomake. Tada će se opustiti i vaš želudac, a samim tim i psiha.

Video: Na boksu sa Jelenom Dimitrijević: Stručnjaci kažu da imam 80 posto viška energije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA