≫ 

Crvena, žuta ili zelena: Za koju god papriku da se opredelite, nećete pogrešiti

U poređenju sa zelenim paprikama, crvene imaju skoro 11 puta više beta-karotena i 1,5 puta više vitamina C

  • 0
Foto: Pixabay

Paprike imaju mnogo nutritivnih i zdravstvenih prednosti - imaju malo kalorija, a sve sorte su odlični izvori vitamina A i C, kalijuma, folne kiseline i vlakana.

Osim toga, one začinjene "oživljavaju" blagu hranu, čineći je ukusnijom. Paprike dolaze u svim veličinama i bojama.

Crvene paprike sadrže najviše hranljivih sastojaka, jer su najduže na lozi. Zelene paprike se beru ranije, pre nego što uđu u žutu, narandžastu, a zatim i crvenu boju. U poređenju sa zelenim paprikama, crvene imaju skoro 11 puta više beta-karotena i 1,5 puta više vitamina C.

Koje su glavne zdravstvene prednosti paprike?

1. Može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije

Ishrana igra važnu ulogu u odlaganju razvoja gubitka vida s godinama. Konkretno, čini se da dva karotenoida nazvana lutein i zeaksantin, kada se jedu u dovoljnim količinama, poboljšavaju zdravlje očiju. Oni to čine tako što štite mrežnjaču od oksidativnog oštećenja, prenosi Bbcgoodfood.

Crvena paprika je posebno bogata ovim karotenoidima, kao i drugim zaštitnim hranljivim materijama kao što je vitamin C. Brojne studije ukazuju na to da redovno konzumiranje hrane bogate karotenoidima, a posebno luteinom i zeaksantinom, može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije.

2. Može smanjiti verovatnoću anemije

Uobičajeno stanje posebno kod žena i devojčica reproduktivnog uzrasta - anemija - rezultat je nedostatka kiseonika u krvi. Jedan od najčešćih uzroka je nedostatak gvožđa. Paprika sadrži skromne količine gvožđa, ali je izuzetno bogata vitaminom C - polovima paprike sadrži čak 100 miligrama. Ovo je značajno jer vitamin C povećava apsorpciju gvožđa u crevima.

Paprika dodatno pomaže jer sadrži vitamin B6 koji je potreban za stvaranje hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik po telu.

Paprika Foto: Pexels

3. Može zaštititi od određenih hroničnih bolesti

Paprika je bogata antioksidantima, koji su povezani sa zdravljem organizma. Na primer, paprika je posebno bogata antioksidativnim vitaminima uključujući vitamine C, E i beta-karoten. Oni takođe daju velike količine polifenola, ova zaštitna biljna jedinjenja uključuju lutein, kvercetin i kapsantin, pri čemu je poslednji posebno bogat zrelim crvenim paprikama.

Budući da su antioksidanti, paprike imaju snažan antiinflamatorni kapacitet i verovatno će smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Nažalost, do danas nedostaju velike studije koje se posebno bave konzumiranjem paprike o učestalosti hroničnih bolesti.

4. Može odložiti gubitak pamćenja usled starenja

Zanimljivi nalazi iz studija na životinjama sugerišu da konzumacija paprike može biti efikasna u sprečavanju gubitka pamćenja kod osoba sa Alchajmerovom bolešću. Čini se da jedinjenja u zrelim paprikama inhibiraju enzim koji oslobađa amiloidne proteine - to su proteini odgovorni za akumulaciju oko nervnih vlakana i doprinose riziku od Alchajmerove bolesti. Naknadna istraživanja sugerišu da su mnoga biljna jedinjenja u paprici, uključujući fenole, karotenoide i flavonoide, možda odgovorna za ove nalaze.

Paprika Foto: Pexels

5. Pomaže zdravlju sistema za varenje

Dijetetski začini dodati hrani, kao i njihove aktivne komponente mogu imati mnoge prednosti za stomak. Na primer, kajenska paprika pomaže u jačanju odbrane želuca od infekcija, povećava proizvodnju tečnosti za varenje i pomaže u isporuci digestivnih enzima u želudac i tako pospešuje varenje. Ovo se postiže stimulacijom nerava u stomaku koji signalizuju zaštitu od povreda.

6. Pospešuje gubitak težine

Istraživanja su pokazala da konzumiranje paprike u velikoj meri smanjuje telesnu težinu i sprečava nakupljanje masti. Efekat smanjenja telesne težine i prevencije akumulacije telesne masti pripisuje se nekim od jedinjenja kao što je kapsantin, koji se nalazi u paprikama i koji pojačavaju oksidaciju masti. Za sastojak paprike, kvercetin, takođe je poznato da sprečava gojaznost kod ljudi.

7. Poboljšava imunitet

Vitamin C aktivira imune ćelije između ostalih uloga. Takođe jača imuni sistem pospešujući proizvodnju proinflamatornih citokina koji su od vitalnog značaja u sprovođenju delotvornih imunoloških odgovora. Pored toga, konzumacija paprike bogate vitaminom E takođe može pomoći u jačanju imuniteta. Kao i vitamin C, istraživanje je pokazalo da vitamin E takođe aktivira imune odgovore tela i takođe poboljšava performanse belih krvnih zrnaca, ključne komponente imunog sistema. Takođe se pokazalo da vitamin E jača sposobnost starijih ljudi da se odupru virusnim infekcijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA