Štitasta žlezda i metabolizam: Doktor otkriva da li je usporeni rad tiroide uvek krivac za gojaznost

Promene u bazalnom metabolizmu povezane su sa promenama u energetskom bilansu

  • 0
tumor lekarski pregled vrata, štitna žlezda Foto: Shutterstock

Svi znamo da poremećen rad štitaste žlezde može da dovede do gojaznosti. Ali, kakav je tačno odnos između štitaste žlezde i telesne težine?

- Kad štitasta žlezda ne radi kako treba, utiče na takozvani bazalni metabolizam - kaže dr Konstantinos Manolopulos, endokrinolog-dijabetolog.

- Kliničke studije su pokazale da pacijenti čija štitasta žlezda ne funkcioniše imaju nisku bazalnu stopu metabolizma, dok oni sa prekomerno aktivnom štitastom žlezdom imaju ubrzan metabolizam.

Promene u bazalnom metabolizmu povezane su sa promenama u energetskom bilansu, odnosno ravnoteži između broja kalorija koje neko unese i broja kalorija koje naše telo iskoristi.

Hipertireoza i gubitak težine

Dr Manolopulos podseća da je kod pacijenata sa hipertireozom bazalni metabolizam povećan i povezan sa gubitkom težine:

- Što je hipertireoza izraženija, to je gubitak težine veći. Takođe, gubitak težine je vidljiv i ako je doza tableta za štitastu žlezdu za pacijenta previsoka.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da hipertireoza takođe povećava apetit, neki pacijenti mogu da se ugoje, u zavisnosti od toga da li jedu više i koliko više hrane unose. Kad se hipertireoza leči, težina bi trebalo da se vraća, prenosi "Newsbeast.gr".

Hipotiroidizam i gojenje

Hipotireoza je generalno povezana sa povećanjem težine, koja je često veća kod osoba sa težim oblikom hipotiroidizma.

Ali, uzrok povećanja telesne težine kod osoba sa hipotiriodizmom je složen; deo viška kilograma javlja se zbog zadržavanja tečnosti i manjka fizičke aktivnosti usled simptoma hipotireoze kao što je umor.

gojaznost gojazna osoba Foto-ilustracija: Shutterstock

- Prilikom lečenja hipotireodizma, može se očekivati mali gubitak težine. Ali, pošto povećanje telesne težine može da ima različite uzroke i nije posledica jednog prejedanja, već se razvija tokom dužeg vremenskog perioda, često se događa da gubitak težine ne bude onoliki koliko se očekivalo po završetku uspešnog lečenja hipotireidoze - upozorava dr Manolopulos.

Važnost pravilnog lečenja

On podseća da gojaznost nije uvek posledica nepravilnog rada štitaste žlezde, ali je svakako za pravilno lečenje potrebna kontrola i regulacija njene funkcije. Osim toga, lečenje gojaznosti zavisi od više faktora i zasnovano je na izbalansiranoj ishrani. Postoji i mogućnost farmakoterapije koja dovodi do smanjenja apetita i ubrzanja metabolizma, što pomaže da gojazne osobe postignu svoj cilj.

Konačno, postoje i neinvazivni barijatrijski tretmani kao što je gastrični balon koji dovodi do značajnog gubitka težine. Reč je o tretmanu koji ne zahteva hiruršku intervenciju, jer se postavljanje vrši postupkom gutanja, a balon se eliminiše prirodnim putem posle četiri meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA