• 0

Prevelika doza vitamina može da bude opasna po zdravlje: Muškarac završio u bolnici, smršao 13 kg

Vitamin koji smo svi pili od početka pandemije može da bude opasan ako se konzumira u velikim dozama

  • 0
Hrana, namirnice, vitamin D

Foto: Shutterstock

 

Iako smo u protekle dve i po godine od brojnih zdravstvenih stručnjaka dobijali savete da bi, zarad jačanja imuniteta u doba pandemije korona virusa, trebalo da povećamo unos vitamina D, iz sveta sada stiže priča koja opominje da prevelik unos može da bude rizičan po zdravlje.

Kako prenosi Scitechdaily, prekomerni unos vitamina D je u porastu i dovodi se u vezu sa širokim spektrom potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema.

Lekari upozoravaju da je “predoziranje” suplementima vitamina D moguće i štetno, a do ovog zaključka su došli pošto su lečili pacijenta kojem je bio potreban bolnički tretman zbog prekomernog unosa vitamina D.

Konkretan slučaj odnosi se na muškarca srednjih godina kojeg je porodični lekar uputio u bolnicu pošto se pacijent žalio na stalno povraćanje, mučninu, grčeve u nogama, bol u stomaku, pojačanu žeđ, suva usta, tinitus, dijareju i gubitak težine. Kako navodi Scitechdaily, prijavljeno je da je pacijent izgubio 12,7 kilograma.

Simptomi su bili prisutni tri meseca, a pojavili su se mesec dana pošto je pacijent započeo sa intenzivnim režimom vitaminskih suplemenata po savetu nutricioniste.

Imao je brojne zdravstvene probleme, uključujući tuberkulozu, bakterijski meningitis, tumor unutrašnjeg uha, što je dovelo do nakupljanja tečnosti u mozgu, gluvoće i hroničnog sinuzitisa.

Megadoze suplemenata

Uzimao je visoke doze više od 20 suplemenata bez recepta, i to svakog dana. Ove doze uključivale su 50.000 miligrama vitamina D (preporučena dnevna doza je 600 miligrama), 100 miligrama vitamina K2 (preporučena dnevna doza je od 100 do 300 mikrograma), vitamina C i vitamina B9 u dozi od 1.000 miligrama (preporučena dnevna doza je 400 mikrograma), vitamina B2, vitamina B6 i omege-3 u dozi od 2.000 mg dva puta dnevno (dnevne potrebe iznose od 200 do 500 miligrama), plus nekoliko drugih vitamina, minerala i probiotičkih dodataka.

Kada su se simptomi pojavili, pacijent je prestao da uzima suplemente, ali uzalud. Analiza krvi pokazala je da ima izuzetno visok nivo kalcijuma, blago povišen nivo magnezijuma, a nivo vitamina D bio je čak sedam puta veći od gornje granice!

vitamini tablete

Foto:Pixabay

Testovi su takođe otkrili da njegovi bubrezi ne funkcionišu kako treba, dok su rezultati snimaka i skeniranja za proveru raka bili su normalni.

Pacijent je ostao u bolnici osam dana i za to vreme je dobijao infuziju i lečen je medikamentima koji se koriste za jačanje kostiju ili snižavanje prekomernog nivoa kalcijuma u krvi.

Dva meseca po otpuštanju iz bolnice nivo kalcijuma mu se vratio u normalu, ali je nivo vitamina D i dalje bio nenormalno visok.

- Generalno, postoji rastući trend hipervitaminoze D, kliničkog stanja koje karakteriše povišen nivo vitamina D3 u serumu kod žena, dece i hirurških pacijenata koji mogu da budu pogođeni - navode autori.

Preporučene vrednosti vitamina D mogu se dobiti kroz ishranu, sunčanjem i uzimanjem suplemenata.

- S obzirom na to da se toksičnost razvija sporo, gotovo dva meseca, simptomi mogu da potraju nekoliko nedelja - upozoravaju autori.

Simptomi prekomernog unosa vitamina D

Simptomi hipervitaminoze D uključuju konfuznost, pospanost, apatiju, psihozu, anoreksiju, depresiju, komu, povraćanje, bol u stomaku, konstipaciju, pankreatitis, abnormalni srčani ritam, visok krvni pritisak i probleme sa bubrezima, uključujući i bubrežnu insuficijenciju.

zračenje, zamor očiju, oči, glavobolja, rad na računaru, Buljenje u ekran

Ilustracija; Foto: Shutterstock

Takođe, prijavljene su i drugi problemi kao što su inflamatorna bolest oka, ukočenost zglobova i gluvoća, odnosno gubitak sluha.

Iako je hipervitaminoza D je u porastu, ona je za sada relativno retka, dodaju autori.

Ipak, komplementarna terapija, uključujući upotrebu dijetetskih suplemenata je popularna i ljudi možda ne shvataju da je moguće predoziranje vitaminom D ili potencijalne posledice toga.

- Ovaj izveštaj o slučaju dodatno naglašava potencijalnu toksičnost suplemenata koji se uglavnom smatraju bezbednim dok se ne pretera sa količinom ili dok se ne uzimaju u nebezbednim kombinacijama - navode autori.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok