
Lovorov list: Dragocen začin jelima koji ima široku primenu
Lovorov list ili lorber se koristio još u srednjem veku u medicinske svrhe. Stari Grci su lovorikama ukrašavali glave pobednika, rimske vojskovođe su posle bitaka njime „dezinfikovale“ svoje mačeve jer se na neki način i tad znalo za njegova antiseptička dejstva.
Zbog svoje aromatičnosti i posebnog ukusa koji daje pojedinim jelima, sušeni listovi lovora su jedna od najčešćih biljaka koje se koriste kao začin u kulinarstvu. Tako sarma, kiseli kupus, pasulj prebranac, domaća supa... nisu autentična jela ako u njima nema lorbera. Lovorov list se kuva u jelu i vadi pre serviranja i konzumacije, jer se sam list teško žvaće i vari.
Veoma je cenjeno eterično ulje lovora, što u kozmetici, što i u medicini. Snažno analgetsko i fungicidno delovanje čini eterično ulje lovora važnim sastojkom u tretiranju razlilitih bolova.
Sajt "Healthline" iznosi podatke studija iz 2008. godine koje su pokazale više dragocenih dejstava ove biljke. Zbog bogatstva polifenolima, koji su moćni antioksidanti, dovodi se u vezu sa pomoći koju bi lovorov list mogao imati u regulisanju, pa čak i prevenciji dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti, što zahteva dalja istraživanja.
Zbog svojih antiseptičkih svojstava, lovor pomaže u smirivanju infekcija i simptoma gripa, a neka istraživanja upućuju na moguća blagotvornog dejstva lovorovog lista na zalečenje povreda i rana kao i na umanjenje stomačnih tegoba.
A zašto se lovor dodaje u jelo?
Svako se od nas uverio u aromu koju list lovora daje svakom jelu, a različiti kulinarski sajtovi navode jedan poseban razlog zašto se lovorov list dodaje konkretno u crveno meso. Nisu presudni samo aroma i ukus već i to što lovorov list u mesu rastvara štetne masnoće, tačnije pretvara trigliceride u monolipide.
Posebno mesto u kuhinji list lovora ima u vreme hladnih, zimskih dana, kada se manje krećemo i jedemo težu hranu. Zato je lovor tu da podstakne dobro raspoloženje, ali i olakša varenje, smanji nadimanje.
(Telegraf.rs)
Video: Vučić primio mlade sportiste iz 18 zemalja, učesnike kampa "Srbija te zove"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
NS
Volim ga, ali ga u supu ne stavljam...u čorbe naravno, pasulj, podvarak, ali supa...jok 😊
Podelite komentar