Ispovest roditelja devojke koja je preminula od anoreksije: "Glasovi u njenoj glavi su pobedili"

Kako kažu, svoju priču žele da podele s drugim ljudima kako bi prepoznali simptome i pomogli svojim bližnjima

  • 3
Madeleine Mae Foto: Privatna arhiva

Medlin (Medi) Bilings iz Denvera preminula je u snu 30. decembra 2021, nakon što se godinama borila sa poremećajem u ishrani. Njeni roditelji, Nik i Liza, odlučili su da za "Today" otkriju detalje njene borbe i kako je izgledao život devojke koju je anoreksija uzela pod svoje.

Medlin je bila dobar đak, bavila se sportom, pohađala je fakultet i uvek je vodila računa o zdravlju. Međutim, zdrav način života je ubrzo ugrozila njena opsesija koja ju odvela pravo do smrti.

Nik je objasnio da je njegova ćerka bila opsednuta time da li je slučajno uzela gutljaj gaziranog soka umesto dijetalnog napitka.

Madeleine Mae Foto: Privatna arhiva

- Bila je briljantna, ali i psihotična. Mislim, u razgovorima koje sam vodio sa njom poslednje nedelje njenog života, to nije bila ona. Sve je to bila bolest - rekao je njen otac.

Njena majka, koja je klinički psiholog, videla je trenutke u kojima je Medlin shvatala koliko je njeno zdravlje ugroženo, ali bi glasovi u njenoj glavi, nažalost, svaki put pobedili.

Sve je počelo kada je ima 13 godina

Prema rečima roditelja, prvi znaci da s njihovom ćerkom nešto nije u redu, javili su kada je Medi imala samo 13 godina.

- Otišla je na put u Francusku sa bakom i dedom gde je upoznala drugu tinejdžerku koja je patila od poremećaja u ishrani. Ta devojka je ostavila utisak na nju - rekli su njeni roditelji i dodali:

- Zatim je leto pre osmog razreda otišla u fudbalski kamp, a kada se vratila kući, videli smo da je veoma smršala.

Madeleine Mae Foto: Privatna arhiva

Ta faza je nakon posete lekara i određenih lekova prošla, ali se u srednjoj školi vratila.

Patila je i od anksiznosti

Kako kažu njeni roditelji, Medi je spolja delovala kao vesela i pozitivna osoba, ali je zapravo bila veoma povučena i anksizona.

Nik se prisetio koliko su obroci bili stresni za celu porodicu, jer su morali da teraju Medi da bar nešto pojede.

- Išli smo u bolnice. Vodili smo je na terapije. Pila je lekove. I bilo je sve gore i gore. Na kraju je imala 34 kilograma - kaže Liza.

Kada je pandemija korona virusa počela, njeni roditelji su rekli da se Medi žalila kako se oseća usamljeno.

- Zaista, osećao sam se kao da naše dete umire ispred nas - priseća se Nik.

Liza i Nik otkriva da je Medi bila na listi čekanja u centru za lečenje poremećaja u ishrani u Denveru, jer nije bilo slobodnih kreveta. Kako kažu, svoju priču žele da podele s drugim ljudima kako bi prepoznali simptome i pomogli svojim bližnjima.

- Ta bolest će vas ubiti. Otuđi vas, izgladni i ubije vas - zaključili su njih dvoje.

Šta je anoreksija?

Anoreksija je poremećaj u ishrani kod kog je karakteristična niska telesna težina, opsesivan strah od gojenja i potpuno poremećena percepcija i ideja o savršenom telu.

Osobe koje imaju ovaj poremećaj koriste razne načine kako bi postigle željenu težinu i nerealnu sliku tela. Često to postižu gladovanjem, povraćanjem nakon jela, vežbanjem, dijetama, korišćenjem tableta za mršavljenje ili zloupotrebom diuretika.

Anoreksija Foto: Shutterstock

Ovaj poremećaj u ishrani uključuje psihološke, neurobiološke i sociološke komponente i zbog toga se smatra kompleksnim poremećajem.

Znaci koji spolja mogu ukazati na ovaj problem su veoma izmršaveli fizički izgled kao i napor da se to prekrije putem odeće i šminke, bledožuta suva koža, kosa može biti isto mekana i paperijasta. Stopala i šake su hladne, krvni pritisak je snižen, usporen je puls, vrtoglavice i slično.

Terapija svih poremećaja ishrane započinje sveobuhvatnim laboratorijskim analizama. Zavisno od više faktora, lečenje se može tretirati hospitalizacijom, dispanzerski, medikamentom i psihoterapijom kao i porodičnim savetovanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    8. jul 2022 | 17:47

    Ja sam roditelj devojcice 19 god koja je anoreksicna. Veoma teska bolest moje dete je primljeno u dr Dragisa Misovic sa 25kg. Jedina i prava klinika za tu vrstu bolesti pokusavali smo u svim Bg klinikama jedino ovde smo uspeli da se stabilizujemo sada imamo 39,7kg i to je fantazija a sve zahvaljujuci dr SANJI ZIVOTIC da najvecim slovima vrhunski strucnjak i covek i dr Marija Djurovic koja je pokrenula grupu na netu hestija5@gmail.com. Prikljucite se ima dosta korisnog da se cuje deca samo slusaju reklame za mrsavljenje fitnes ovakve i onakve ne stidite se pomozite svojoj deci.

  • Beograd

    8. jul 2022 | 18:47

    Mnogo dece je trenutno na lečenju od ove pošasti…. 🥲 Tuga, a nigde se o tome ne govori.

  • Begaj bre

    8. jul 2022 | 15:50

    Vaspitavajte tu decu, sve ovo moderno nije normalno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA