3 najvažnija saveta koja će vam pomoći da što lakše preživite tropske temperature

U vreme velikih vrućina neophodno je dodatno povesti računa o zdravlju

  • 1
Vrucina, toplota, vrelina, tropski talas, hitna pomoc Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Ove sedmice Srbiju će zahvatiti novi tropski talas - temperature će se kretati od 34 stepena pa čak do 40 stepeni u hladu.

Iako je jul mesec kad su visoke temperature očekivane, teško ih podnosimo svi, posebno kada posle vrelog dana usledi tropska noć.

U sličnom problemu je i veliki deo Evrope, pa lekari apeluju da povedemo više računa o zdravlju kako bismo što lakše podneli novi tropski talas koji će potrajati narednih desetak dana.

1. Ne izlazite iz kuće bez zaštitnog faktora

Bez obzira na to da li ćete naredne dane provesti u nekom letovalištu na morskoj obali, na planini, pokraj jezera, na bazenu ili u svom domu, ne izlazite napolje pre nego što ste zaštitili kožu sredstvom za sunčanje.

Lagana garderoba svetlih boja i od prirodnih materijala se podrazumeva, ali je i pored toga neophodno naneti zaštitni faktor na lice, vrat, ruke i noge.

Naravno, izbegavajte da se izlažete sunčevim zracima u najtoplijem delu dana - od 10 do 17 sati.

2. Redovno se hidrirajte i pazite šta jedete

Neka vam flašica u koju ste sipali mlaku vodu, vodu sa par kapi limuna ili blago rashlađeni čaj bude uvek pri ruci. Pijuckajte pomalo, čak i kad niste žedni. Jer, kad osetite žeđ, to je znak da je organizam već dehidrirao.

Lepa devojka braon kose pije vodu po vrućini,  vrućina, leto, hidratacija, dehidracija, voda, tečnost Foto-ilustracija: Shutterstock

Pored vode, limunade i čajeva organizam ćete odlično hidrirati unošenjem svežeg voća i povrća.

- Voće i povrće ne samo da će nadoknaditi tečnost, već i minerale koje gubimo zbog pojačanog znojenja - objasnila je za Ona.rs doktor medicine i klinički nutricionista dr Olga Ličina.

Prema njenim rečima, idealna hrana za vrele letnje dane su zelena salata, krastavac, paradajz, lubenica, dinja, borovnice, maline i kupine - sve navedeno bogato je i vodom, ali i mineralima.

- Ukoliko ste ljubitelji kafe, odnosno alkohola, svedite upotrebu ovih napitaka na minimum, jer mogu dodatno da dovedu do dehidratacije - upozorava dr Ličina.

Na meniju bi trebalo da se nađu supe i čorbe od povrća i što manje proteina životinjskog porekla, jer njihovo varenje može da utiče na povećanje toplote organizma. Izbegavajte začine, posebno one koji ubrzavaju cirkulaciju, a takvi su biber i ljuta paprika.

Dehidracija je posebno opasna za male bebe i decu, kojima bi trebalo davati malo više majčinog mleka, odnosno mlečne formule i obične vode.

Deca osete blizinu roditelja Foto: Shutterstock

Takođe, dehidracija je opasna i za starije osobe, kao i za hronične bolesnike, posebno za one koji uzimaju terapiju za snižavanje krvnog pritiska.

Diuretici pospešuju eliminisanje tečnosti iz organizma, što može da uzrokuje dehidraciju, a pojedini lekovi za epilepsiju mogu da blokiraju znojenje. Zbog toga je preporuka konsultovati se sa lekarom kako dozirati lekove u vreme velikih vrućina.

3. Tuširajte se toplom vodom

Provetravanje prostora u kojima boravimo, kao i uključivanje klima-uređaja koji su postali neophodni da bi rashladili spavaću sobu, često nisu dovoljni za miran san, posebno ako smo navikli da se tuširamo hladnijom vodom.

tuširanje, kupanje, zamagljena stakla Foto: Shutterstock

Studija objavljena u časopisu "National Library of Medicine" pokazala je da tuširanje toplom vodom može značajno da smanji latenciju početka spavanja, odnosno vreme koje nam je potrebno da zaspimo.

Ukoliko se, pak, istuširamo toplom vodom, ona će otvoriti pore na koži i priuštiti osećaj osveženja.

Video: Saveti kako da izbegnete toplotni udar: Pridržavajte se ovih pravila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA