Na koji način su vakcine protiv kovida-19 uticale na menstrualni ciklus kod žena?

Najnovija studija koja je i najopširnija do sada, ukazala je na privremene efekte vakcina protiv kovida-19 na menstrualni ciklus

  • 1
Kovid Covid Korona Virus Vakcina Vaccine Foto: Shutterstock

Čak polovina žena koja je učestvovala u studiji prijavila je obilnije krvarenje tokom menstruacije nakon primanja vakcine protiv kovida-19, prenosi "Yahoo".

Ostale žene, koje inače nisu imale redovnu menstruaciju, kao i one koje koriste kontracepciju i žene u postmenopauzi prijavile su neobjašnjivo krvarenje.

Najnovija studija koja je i najopširnija do sada, ukazala je na privremene efekte vakcina protiv kovida-19 na menstrualni ciklus.

Vakcine su do sada sprečile smrtne ishode i teže oblike bolesti, a mnogi zdravstveni stručnajci su odbacili zabrinutost kada su žene počele da prijavljuju nepravilne menstrualne cikluse nakon primanja vakcine.

Da bi stekli bolji uvid u iskustva nakon vakcinacije, istraživači sa Univerziteta Ilinojs i Mediciskog fakulteta iz Sent Luisa podelili su onlajn anketu u aprilu 2021. godine. Odgovore je davalo na hiljade ljudi širom sveta, a nakon tri meseca istraživači su prikupili i analizirali više od 39 hiljada odgovora o menstrualnom ciklusu. Starosna granica ispitanika bila je od 18 do 80 godina.

Svi ispitanici bili su komplentno vakcinisani vakcinama kao što su: Fajzer, Moderna, Džonson&Džonson ili nekom drugom koja je odobrena van SAD-a.

Prema najboljim saznanjima ispitanika nisu imali infekciju kovidom pre primanja vakcine.

nadimanje, stomak, bolovi, boli stomak Foto: Shutterstock

Istraživanje koje je objavljeno u magazinu "Science Advances" pokazuje da je 42 odsto žena sa redovnim menstrualnim ciklusom iskusilo jače krvarenje nakon vakcinacije, dok je 44 odsto prijavilo da nije bilo nikakvih promena.

S druge strane, 71 odsto žena na dugim kontraceptivima i 66 odsto onih koje su u postmenopauzi iskusilo je krvarenje nakon jedne ili obe doze vakcine.

Ova anketa poklapa se sa manjim studijama koje su već ustanovile menstrualne promene nakon vakcinacije.

Nova studija takođe je otkrila da će menstrualne probleme (obilnije krvarenje) imati određene grupe žena: one koje su starije, one koje su na hormonskoj terapiji, one koje su bile trudne i one koje imaju endometriozu i policistične jajnike.

Takođe, žene koje su imale groznicu ili umor nakon vakcinacije takođe su imale veće šanse da dožive nepravilnosti u menstrualnom ciklusu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA