"Bio je najgori bol koji sam osetio u životu": Ispovest mladića koji je dobio majmunske boginje

Dramatično iskustvo 26-godišnjeg Njujorčanina

  • 4
Majmunske boginje Foto: Shutterstock

- Nadam se da niko neće proći kroz šta sam ja prošao - kaže Kajl Plank (26) iz Njujorka, koji se oporavio od majmunskih boginja.

On ističe da je osetio "najgore bolove" u životu” i izražava žaljenje zbog zakasnele reakcije zdravstvenih vlasti kada su se pojavili prvi slučajevi ove bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Za bolest koja je endemična u delovima Afrike Plank je saznao kad su objavljeni prvi slučajevi u Evropi i Sjedinjenim Državama, uglavnom među homoseksualcima.

- Bio sam malo zabrinut da bi to moglo da utiče i na nas ovde, pogotovo što sam član LGBT zajednice - rekao je on u intervjuu za AFP, a prenosi "Newsbeast.gr".

Krajem juna, „odmah posle Prajda”, Plank je osetio prve simptome. Odmah se testirao na korona virus, ali je test pokazao da je negativan. Groznica i otečeni limfni čvorovi naveli su ga da razmisli o mogućnosti da je možda dobio majmunske boginje. Prvi lekar kojeg je posetio rekao mu je da prati kako simptomi napreduju, ali osip koji se pojavio posle četiri dana povišene temperature više nije ostavljao nikakvu sumnju.

- Dan kasnije, proširio su se po celom telu, na oko 30 mesta - opisuje Kajl Plank.

Još jednom se testirao i 6. jula počeo je da koristi antivirusni lek koji je eksperimentalno odobren protiv majmunskih boginja.

Iako mu je lečenje brzo donelo olakšanje i bolest se postepeno povlačila sa blažim simptomima, Plank opisuje kako je zbog majmunskih boginja oko nedelju dana trpeo “najgore bolove u životu”.

- Kupao sam se šest-sedam puta dnevno, to mi je jedino pružalo olakšanje - objašnjava i dodaje da je lečenje bilo baš iscrpljujuće.

Monkeypox, majmunske boginje Foto: Shutterstock

Ujedno, strahovao je da bi i njegov cimer mogao da bude zaražen, iako je znao da se virus prenosi samo bliskim kontaktom.

On smatra da je njegov slučaj bio "relativno blag" zbog brze dijagnoze i lečenja. Priznaje da „mnogi imaju mnogo gore iskustvo”.

Video: Tiodorović: Nema razloga za paniku od majmunskih boginja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA