Emilija Klark je patila od afazije: "Svesna sam da sam u maloj grupi onih koji su se oporavili"

Britanska glumica Emilija Klark se već nekoliko godina bori sa moždanim problemima

  • 0
Emilia Clarke  Emilija Klark Foto: Profimedia/Avalon.red

Emilija Klark bila je omiljena glumica iz legendarne serije "Igra prestola", a ako ste ikada gledali neki od njenih intervjua, ona odiše optimizmom, inteligencijom i pozitivnim stavom, piše "Bodyandsoul.com.au".

Ipak, iza scene, glumica je imala ozbiljne poteškoće sa zdravljem. Pretrpela je dve aneurizme, poznatije kao krvarenje na mozgu ili moždani udar.

Prvi se desio 2011. godine i nakon toga morala je da ide na operaciju. Imala je velike bolove i mnogo je povraćala. Dve nedelje nakon operacije borila se sa povratkom pamćenja, a u jednom momentu nije mogla ni da se seti svog imena.

- Patila sam od stanja zvanog afazija koji je došao kao posledica traume koju je moj mozak pretrpeo - rekla je jednom Emilija i priznala da je u najtežim trenucima pomišljala na ono najgore.

Afazija utiče na kvalitet života jer je komunikacija osnova svih životnih aktivnosti. Karakteristično za ovo stanje je potpuni ili delimičan gubitak jezičkih sposobnosti. Ozbiljnost stanja zavisi od brojnih uzroka nastanka uključujući stepen oštećenja mozga. Osobe sa afazijom često koriste kratke i nepotpune rečenice, zamenjuju jednu reč drugom ili jedan glas drugim, izgovaraju neprepoznatljive reči, ne razumeju govor drugih ljudi, pišu i izgovaraju rečenice koje nemaju smisla.

- Tražila sam od medicinskog osoblja da me puste da umrem. Moj posao, ceo moj san bio je usredsređen na jezik, na komunikaciju, bez toga sam bila potpuno izgubljena - rekla je.

Srećom, afazija je kod Emilije bila privremenog karaktera.

Ipak, samo dve godine nakon, 2013. morala je na drugu operaciju još jedne aneurizme koja se pravila u njenom mozgu.

Tokom ove operacije došlo je do nekih komplikacija koje su značile da je glumica izgubila deo moždanog tkiva, a kada ju je jednom novinarka pitala o tome, Emilija je odgovorila kroz osmeh:

- Nedostaje mnogo toga, što me uvek nasmeje.

- Postoji određena količina mog mozga koja više nije upotrebljiva. Izvanredno je što mogu da govorim i da živim život apsolutno normalno bez ikakvih posledica - zahvalna je Emilija Klark jer je jedna od retkih koja je uspela da pregura ovu zdravstvenu komplikaciju bez posledica.

Uzroci nastanka afazije

Najčešći uzrok afazije je oštećenje određenog dela mozga koje se javlja prilikom ishemijskog ili hemoragijskog moždanog udara.

Oštećenje mozga uzrokovano teškom povredom glave, tumorom, infekcijom ili degenerativnim procesom takođe može izazvati afaziju. U ovim slučajevima, afazija se obično javlja udružena sa drugim vrstama kognitivnih problema, kao što su problemi sa pamćenjem ili konfuzija.

Ponekad se mogu javiti privremene epizode afazije. One mogu biti posledica migrene ili tranzitornog ishemijskog napada (TIA). Ova vrsta poznata i kao mini-moždani udar ima iste simptome moždanog udara, samo što oni traju kraće. TIA je znak da postoji problem sa snabdevanjem nekog dela mozga krvlju, tako da svako ko je imao TIA ima povećan rizik od pojave moždanog udara u budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA