Novo otkriće: Korona virus sposoban da izgradi kanale koji mu omogućavaju da putuje od ćelija nosa do mozga

Novi dokazi mogli bi da razreše misteriju kako virus koji stoji iza kovida-19 ulazi u mozak. Prema nagoveštajima, u stanju je da izgradi male kanale od ćelija nosa

  • 2
Mozak i koronavirus Foto: Profimedia

Naučnici su na pragu otkrića kako virus kovid-19 ulazi u mozak. Naime, sudeći prema pisanju "New Scientist", novo istraživanje sugeriše da virus koji je odgovoran za kovid-19 stimuliše rast sitnih cevčica između nosa i moždanih ćelija i tako pravi tunel kroz koji može da prodre do mozga.

Kovid je povezan sa nizom neuroloških simptoma uključujući maglu i konfuziju. Studije autopsije takođe su otkrile i koronavirus u mozgu ljudi. Ali kako je tamo dospeo ostalo je velika misterija.

Prethodne studije sugerišu da je ACE2 receptor koji virus obično koristi da uđe u ćelije jedva detektovan u mozgu, za razliku od ćelija koje oblažu nos, usta i pluća. Čiara Zurzolo sa Instituta Pasteur u Francuskoj i njene kolege otkrili su da, izgleda, koronavirus ima podmukao način da uđe u ćelije kojima nedostaje ACE2 receptor preko ćelija koje ga imaju.

Sproveli su eksperimente u posudi sa korona virusom i dve različite vrste ćelija. Jedan nazvan SH-SI5I korišćen je za modeliranje ćelija ljudskog mozga. Drugi tip ćelije, Vero E6, korišćen je za modeliranje ćelija koje oblažu površine tela, uključujući i nos.

Same po sebi, modelne moždane ćelije nisu mogle da budu zaražene koronavirusom jer im je nedostajao ACE2 receptor. Ali kada su bile inkubirane u istoj posudi kao i modelne ćelije nosa, koje su imale ove receptore, postale su inficirane.

Pod posebno moćnim elektronskim mikroskopom istraživači su videli da je virus po ulasku u ćelije nosa modela stimulisao ćelije da izgrade sitne cevčice nazvane tunelske nanocevi koje su formirale veze sa ćelijama modela mozga. Zumirajući izbliza, videli su kako virus koristi ove tunele da se prebaci između dva tipa ćelija.

Već je poznato da nanocevi transportuju određene strukture i druge virusne čestice između udaljenih ćelija.

- Mislim da je to veoma zanimljiva studija jer pruža lep, uredan mehanizam pomoću kojeg se virus može preneti iz jedne ćelije u drugu, zaobilazeći potrebu za ACE2 receptorima - kaže Frederik Meunije sa Univerziteta Kvinslend u Australiji.

Međutim, pošto su eksperimenti bili ograničeni na ćelije u posudi, potrebne su dalje studije kako bi se potvrdilo da se isti mehanizam javlja unutar mozga, kaže Meunier.

Zurzolo kaže da njena grupa postavlja eksperimente „organ na čipu“ koji bliže oponašaju interakcije između ćelija u nosu i mozgu. Ako se potvrdi da tunelske nanocevi prenose koronavirus iz nosa u mozak, možda ćemo moći da razvijemo lekove da ih blokiramo, kaže Zurzolo.

- Trenutno nemamo specifičan molekul koji blokira nanocevi za tuneliranje, ali sprovodimo skrining da bismo ga pronašli - kaže ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša M

    26. jul 2022 | 16:09

    Novi soj Korana bager koji kopa kanale

  • ZAC

    26. jul 2022 | 18:15

    Pa zasto prisiljavate ljude da se vakcinisu kada jos nista ne znate o toj epidemiji osim nagadjanja, naslusali smo se teorija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA