Ako volite da dremate tokom dana, nemamo dobre vesti za vas: U riziku ste od 2 opasna stanja

Česte dremke tokom dana povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

  • 3
Buđenje, spavanje, san, nesanica, raskid, otuđenost, ljubavni problemi, brige, muškarac, stres Foto: Shutterstock

Za mnoge ljude ne postoji ništa lepše nego da u toku dana prilegnu više puta na po pet minuta. Ali, rezultati najnovijeg naučnog istraživanja pokazuju da kratke dnevne dremke nisu podrška zdravlju.

Ljudi koji upražnjavaju kratke dremke u većem su riziku da dobiju visok pritisak, ali i da dožive srčani ili moždani udar.

Ovo je zaključak naučnika koji su analizirali podatke koje su prikupili i objavili ih u časopisu Hypertension Američkog udruženja za srce.

Prema ekspertu za spavanje, kliničkom psihologu Majklu Granderu sa Univerziteta u Arizoni, kratke dnevne dremke znače loš noćni san ili manjak noćnog sna koji ne može da bude nadoknađen spavanjem u toku dana.

On podseća da je loš san povezan sa dugoročnim zdravstvenim posledicama kao što su veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i demencije.

Učesnici istraživanja koji su spavali tokom dana imali su 12 odsto veću verovatnoću da će tokom vremena razviti visok krvni pritisak i 24 odsto verovatnoću da će doživeti moždani udar u poređenju sa osobama koje ne praktikuju ili veoma retko praktikuju dnevne dremke.

Ako je osoba bila mlađa od 60 godina, dremanje je povećavalo rizik od razvoja visokog krvnog pritiska za 20 odsto u poređenju sa ljudima koji nikada ili retko praktikuju dnevne dremke.

Tokom studije, naučnici su isključili ljude sa visokim rizikom od hipertenzije kao što su osobe sa dijabetesom tipa 2, postojećim visokim krvnim pritiskom, visokim holesterolom, poremećajima spavanja i ljude koji su radili u večernjim satima.

U studiji su korišćeni podaci 360.000 ispitanika koji su dali informacije o svojim navikama u vezi sa spavanjem od 2006. do 2010. godine. Ipak, istraživači u studiji su prikupili samo učestalost dnevne dremke, ali ne i dužinu sna tokom dana.

- Rezultati pokazuju da dremanje povećava učestalost hipertenzije i moždanog udara, nakon prilagođavanja ili razmatranja mnogih varijabli za koje se zna da su povezane sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara - kaže dr Filis Zi, direktorka Centra za cirkadijalnu medicinu i medicinu spavanja u Čikagu.

- Sa kliničkog stanovišta, ovo naglašava važnost da zdravstveni radnici rutinski pitaju pacijente o dnevnoj dremki i prekomernoj pospanosti tokom dana i procenjuju druga stanja koja potencijalno doprinose modifikovanju rizika od

kardiovaskularnih bolesti.

Video: Teorija zdravlja: Gojaznost postaje bolest broj 1 u savremenom svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    31. jul 2022 | 09:44

    Onda Spanci koji imaju siestu svaki dan su ocigledno glupi 🤣 pa nas vi sada ucite da popodnevna dremka nije dobra. Hhahahh

  • Maaaa

    31. jul 2022 | 10:35

    Vaziiii

  • Leona

    31. jul 2022 | 18:26

    Moja mama je dijabeticar na tabletam skoro 20 godina, i ima visoki pritisak. Ima 6- 7 kila vise. Dok je radila 'prilegla' bi subotom i nedjeljom. Otkako je u penziji redovno drema popodne. Sad je usla u devetu deceniju, lucidna je, pokretna, kuva i radi po kuci. Izlecila se od karcinoma i prelezala kovid jos 2020 bez posledica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA