Naučnici upozoravaju: Majmunske boginje sada daju drugačije simptome, dva su posebno izražena

Studija je objavljena u časopisu "British Medical Journal" i navodi čak četiri nova simptoma majmunskih boginja

  • 0
Monkeypox, majmunske boginje Foto: Tanjug/AP

Ljudi koji su se skoro zarazili majmunskim boginjama pokazuju neke sasvim drugačije simptome od onih koji su se zarazili u prethodnom talasu majmunskih boginja, upozoravaju stručnjaci, a prenosi "The Sun".

Bol u anusu i otok penisa su novi simptomi od kojih pacijenti pate u poslednje vreme, a nisu prijavljeni u prethodnom talasu koji se javio u centralnoj i zapadnoj Africi.

Inače, Svetska zdravstevna organizacija je u nedelju proglasila majmunske boginje globalnim zdravstvenim hitnim stanjem pošto je broj slučajeva širom sveta premašio 19 hiljada.

Do sada je 98 odsto slučajeva zaraze potvrđeno kod muškaraca koji su imajali seksualne odnose sa drugim muškarcima i izvan afričkih zemalja gde je virus endemski, saopštila je SZO, a prenosi "Rojters".

Studija je objavljena u časopisu "British Medical Journal", a autori su pronašli da simptomi mogu biti i lezije na koži kao i otečeni krajnici. Nalazi su zasnovani na 197 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja u Centru za zarazne bolesti u Londonu između maja i jula ove godine.

Monkeypox, majmunske boginje Foto: Shutterstock

Među tim pacijentima, 71 je prijavio bol u rektumu, 31 je doživeo oticanje muškog polnog organa, 22 je imalo lezije po koži, a njih devet otečene krajnike.

Majmunske boginje nisu okarakterisane kao seksualno prenosiva bolest, ali bliski fizički kontakt, uključujući i seksualnu aktivnost, omogućava širenje virusa.

Majmunske boginje mogu da se prenesu i preko peškira i posteljine zaražene osobe ili od njihovog kašljanja i kijanja.

Prethodni prijavljeni simptomi majmunskih boginja su bili: groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, otečeni limfni čvorovi i umor.

Nakon toga počinje da se pojavljuje karakteristični osip povezan sa majmunskim boginjama. Ovaj osip obično ima nekoliko faza, u početku izgleda kao blaga promena na koži, zatim se pojavljuju kvržice, potom plikovi i na kraju izbočine pune gnoja; u završnoj fazi boginje se pretvaraju u krasitce koje otpadaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA