Deca koja tokom infekcije imaju ova 4 simptoma mogu da razviju produženi kovid

Prošlo je više od dve godine otkako je počela epidemija korona virusa

  • 0
dete deca korona virus foto-ilustracija: pixabay.com

Na početku epidemije nije bilo sigurno u kojoj meri i da li korona virus napada decu. Kasnije je bilo jasno da i deca mogu da obole od kovida-19. Najnovija studija ukazuje na to da deca koja ispolje četiri simptoma tokom infekcije imaju veći rizik da razviju produženi kovid, prenosi "Express".

Većini ljudi je potrebno nekoliko nedelja da se oporave od kovida. Ipak, ukoliko neki od simptoma ostane dugo, to se karakteriše kao produženi kovid. Obično je reč o umoru, otežanom disanju i dahu kao i problemu sa memorijom.

Studija koja je sprovedena na univerzitetu u Kanadi i Americi ustanovila je da deca će koja ispolje četiri simptoma prilikom prve kovid zaraze najverovatnije razviti produženi kovid.

Reč je i sledećim simptomima: kašalj, malaksalost i slabost, otežano disanje i kratak dah.

Vodeći istraživač sa Medicinskog fakulteta u Kamingu kazao je da su u studiji otkrili da je kod neke dece kovid povezan sa prijavljenim upornim simptomima tri meseca nakon infekcije.

Studija je pratila 1.884 dece iz osam zemalja u periodu od 90 dana, negde između marta 2000. godine i januara 2021.

Produženi kovid je pronađen kod skoro 10 odsto hospitalizovane dece.

Ova studija na deci je u skladu sa studijama na odraslima, a istraživači kažu da za sada ne postoji nikakva terapija za simptome dugotrajnog kovida kod dece, kao ni kod odraslih, te je potrebno dalje istraživanje u ovoj oblasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA