Naučnici otkrili da jedan dodatak ishrani može drastično da smanji rizik od opakih bolesti

Naučnici su došli do ohrabrujućeg saznanja kada je reč o opakoj bolesti od koje godišnje oboli i umre veliki broj ljudi širom sveta

  • 0
Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku Foto: Shutterstock

U velikoj studiji, u kojoj je učestvovalo 1.000 učesnika i koja je trajala 20 godina, naučnici su otkrili da jedan dodatak ishrani, poznat kao rezistentni skrob značajno smanjuje rizik od oboljevanja od više vrsta raka.

Šta je zapravo rezistentni skrob?

Ako pratite najnovije trendove u ishrani, možda ste već čuli za rezistentni, tj. dobri skrob, jer je u fokusu nutricionista širom sveta.

U pitanju je hranljivi sastojak koji se povezuje s mnogobrojnim zdravstvenim prednostima, kao i održavanjem optimalne telesne težine. U pitanju je vrsta ugljenih hidrata, koja nije potpuno svarljiva. Na svom putu kroz tanko crevo rezistentni skrob počinje da fermentiše i služi kao probiotik, tj. hrana za dobre bakterije u našim crevima.

Rezistentnog skroba ima u mnogim namirnicama, a može da se dodaje u ishranu kao suplement ili dodatak.

pirinač Foto: Pixabay.com

Namirnice koje sadrže dobri skrob su: zob, pirinač, grašak, boranija i druge mahunarke, skuvan i ohlađen krompir i testenina, blago zelene banane.

Stručnjaci smatraju da su rezultati ove studije toliko impresivni da će biti potrebno uraditi još novih istraživanja kako bi se oni potvrdili.

- Otkrili smo da rezistentni skrob smanjuje rizik od karcinoma za više od 60 odsto. Uspeh je bio najočigledniji u gornjem delu creva - rekao je vođa istraživanja, nutricionista Džon Maters sa Univerziteta Njukastl u Velikoj Britaniji, prenosi "Sciencealert.com".

Rak gornjeg dela probavnog trakta uključuje rak jednjaka, želuca i gušterače.

Rezistetni skrob ne deluje na rak creva

Ipak autori ističu važno ograničenje studije, a to je da rezistenti skrob nije imao nikakav merljiv uticaj na rak debelog creva već samo na nekolorektalne tumore sistema za varenje.

To je iznenadilo istraživače budući da su očekivali da bi delotvornost skroba trebalo da bude najveća tamo gde se on razgrađuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA