≫ 

Sa letom stižu i letnje boljke: Evo kako da se zaštitite od njih

Saveti kako da postupite da biste bili sigurni da vam letnji problemi neće pokvariti zabavu

  • 0
leto, odmor, koktel Foto: Freepik

Leti je veća verovatnoća da ćemo razviti određene bolesti, specifične za ovo doba godine. A "The Sun" nudi čitav niz saveta koje možete da primenite kako biste bili sigurni da vam letnji problemi ne pokvare zabavu.

1. Polenska groznica

Svrab očiju, curenje iz nosa, kijanje i/ili glavobolja zvuče poznato? Polenska groznica jedno od najčešćih zdravstvenih stanja leti i može da se pojavi u bilo kom trenutku.

Da biste izbegli ovo mučenje, obavezno nabavite neke antihistaminike kako biste ublažili simptome. Kao prirodnu alternativu, neki ljudi su prijavili olakšanje od uzimanja kvercetina, prirodne biljne hemikalije za koju se pokazalo da smanjuje upalu i oslobađanje histamina.

Mnogi oboleli od polenske groznice ne shvataju da osetljivost na hranu može da pogorša njihove simptome.

Pojedinci sa alergijom na polen često su osetljivi na slične proteine koji se nalaze u hrani kao što su žitarice, mlečni proizvodi, orasi i različito voće i povrće. Idealna hrana koju možete probati i uvesti u svoju ishranu je ona bogata antioksidativnim i antiinflamatornim jedinjenjima. I pijenje zelenog čaja pruža moćna prirodna antiinflamatorna sredstva, kao i jedenje tamne čokolade bogate kakaom.

Žena kijanje alergija prehlada maramica Foto: Shutterstock

Različite biljke uključujući beli luk, đumbir i kurkumu sadrže prirodne antioksidante i druga korisna jedinjenja koja pomažu u suzbijanju alergijskih reakcija i podržavaju imuni sistem.

Smanjenje šećera i zasićenih masti takođe može da pomogne. Suplementi kao što su vitamin C, omega-3 i magnezijum i selen mogu pomoći u suzbijanju simptoma polenske groznice.

2. Niska energija

Iako mnogi povezuju leto sa vitalnošću i energijom, to može biti vreme kada naši nivoi energije padnu na najniži nivo. Jedan od značajnih krivaca može biti nizak nivo vitamina D.

U zimskim mesecima, kada je izlaganje suncu malo, izloženi smo riziku od smanjenog unosa vitamina D, posebno ako ne uzimamo suplemente. Ako se ovo ne ispravi u toku letnjih meseci (da biste dobili preporučeni dnevni unos, potrebno vam je 10-20 minuta izlaganja suncu svakog dana), onda postoji mogućnost da ćete ostati u nedostatku vitamina D, što može uticati na vašu energiju i raspoloženje.

Ako ste primetili da vam energija, raspoloženje ili koncentracija zaostaju neko vreme, možda bi bilo vredno razmisliti o uzimanju suplemenata koji može da podrži vašu prirodnu proizvodnju energije. Suplementi koji sadrže magnezijum, hrom vitamin D i mešavine cinka su dobre opcije.

Stručnjaci su ranije istakli da je dijeta sa visokim sadržajem proteina dobra za nivo energije jer dijeta bogata ugljenim hidratima može učiniti da se osećate letargično. Hrana zasnovana na proteinima kao što su piletina, riba i proteini soje pomažu telu da obezbedi "gorivo" za popravku i obnovu. Proteini vam daju dugotrajniji izvor energije jer je toj grupi hrane potrebno više vremena da se razgradi nego ugljenim hidratima.

Lepa devojka braon kose pije vodu po vrućini,  vrućina, leto, hidratacija, dehidracija, voda, tečnost Foto-ilustracija: Shutterstock

3. Dehidratacija

Boravak po toplom vremenu povećava rizik od dehidratacije. Kombinacija sunca, toplote i hrane sa visokim sadržajem soli, kao i smanjeni unos vode mogu biti štetni.

Toplotni udar je jedan od najčešćih uzroka dehidratacije, koji je posledica povišene telesne temperature i znojenja. Da biste izbegli dehidrataciju, obavezno nosite vodu sa sobom gde god da idete, popijte jednu čašu vode za svako alkoholno piće i izbegavajte da sedite na suncu tokom dužeg vremenskog perioda.

Preporučuje se da pijete jedan i po do dva litra vode dnevno, ali ako ste na vrućini ili se znojite u velikim količinama od vežbanja, onda težite da unesete još više vode.

4. Zadržavanje vode

Ako vam gležnjevi izgledaju malo natečeni ili ste naduti - niste sami. Zadržavanje vode može učiniti da se osećate neprijatno. Toplota može izazvati zadržavanje tečnosti.

Da biste to izbegli, morate da se uverite da se krećete svaki dan, jer i hodanje stimuliše protok krvi i izlučivanje tečnosti. Smanjite unos soli izbegavanjem marinirane hrane, prerađenog mesa i dodane soli. Ako primetite konstantno oticanje, posebno na nogama i stopalima, obratite se svom lekaru da biste isključili bilo kakva druga zdravstvena stanja.

5. Opekotine od sunca

Svi smo bar jednom izgubili pojam o vremenu na suncu. Od vitalnog je značaja da se zaštitite od štetnih zraka. To možete da uradite tako što ćete izbegavati direktnu sunčevu svetlost od 11 do 16 popodne, osiguravajući da se pokrijete sa zaštitnim faktorom od 15 ili više i da nosite šešir sa širokim obodom i odeću dugih rukava.

Ako vas sunce ipak jako uhvati, probajte prirodni preparat za olakšanje opekotina od sunca, kao što je ekstrakt aloe vere. Ono što je najvažnije jeste da pokrijete kožu opečenu suncem od direktne sunčeve svetlosti dok koža potpuno ne zaraste.

Ležaljka bazen sunčanje Foto: iStockphoto.com_vladans

Sunce može da oštetiti svaki ton i tip kože. Ako imate tamniji ton kože, manja je verovatno da ćete izgoreti, ali sunce i dalje može ostaviti trag. Ako imate svetliju kožu, možda ćete biti podložniji i površinskom oštećenju (opekotine) i dugoročnom oštećenja od sunca. Važno je da se pobrinete da vaša zaštita od sunca bude redovna, tokom celog dana.

6. Problemi sa varenjem

Leto je jedno od najgorih doba godine za probleme sa varenjem. Hrana sa visokim sadržajem masti može izazvati žgaravicu. Umesto toga, bacite se na jela kao što su posni pileći ražnjići sa malo masnog tzatziki sosa ili lagana kus-kus salata.

Video: Saveti kako da izbegnete toplotni udar: Pridržavajte se ovih pravila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA