≫ 

Stručnjaci otkrivaju: Žene koje prevremeno uđu u menopauzu imaju veću šansu da obole od srčanih bolesti

Iako ovo istraživanje ukazuje da je prevremena menopauza povezana sa bolestima srca, važno je napomenuti da ovi rezultati ne znače da prevremena menopauza izaziva taj rizik

  • 0
žena menopauza tužna klimaks

Foto:Pixabay

Menopauza označava poslednju menstruaciju u životu žene i kraj njenog reproduktivnog perioda. Menopauza u proseku nastupa u 50./51. godini života. Ukoliko menopauza nastupi pre 50./51. godine života, onda govorimo o ranoj ili prevremenoj menopauzi.

Žene koje uđu u menopauzu pre nego što napune 40 godina, imaju čak 40 odsto povećan rizik od razvoja bolesti srca i kardiovaskularnih bolesti, u poređenju sa onima koje tranziciju u menopauzu ne prođu rano, tvrde stručnjaci, a prenosi The Sun.

Studija koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Koreje u Seulu, prikupila je podatke iz Korejskog nacionalnog sistema zdravstvenog osiguranja (NHIS). Bilo je uključeno oko 1,4 miliona žena starijih od 30 godina i u postmenopauzi, od kojih je dva odsto rano prošla kroz menopauzu.

Njihovo zdravlje je proučavano tokom perioda od 10 godina, a za to vreme tri odsto je razvilo srčanu insuficijenciju. Još 3,2 odsto je dijagnostikovano sa atrijalnom fibrilacijom - srčanim stanjem koje uzrokuje nepravilan i često abnormalno brz otkucaj srca.

Žene koje su imale preuranjenu menopauzu imale su 33 odsto veći rizik od srčane insuficijencije i devet odsto veći rizik od atrijalne fibrilacije u poređenju sa onima koje nisu. Ovo je bilo nakon uzimanja u obzir faktore koji su možda doprineli srčanim problemima, uključujući pušenje, težinu i godine.

Vodeći autor dr Ga Eun Nam je rekao:

- Žene sa prevremenom menopauzom treba da budu svesne da je veća verovatnoća da će razviti srčanu insuficijenciju ili atrijalnu fibrilaciju nego njihove vršnjakinje. Ovo može biti dobra motivacija za poboljšanje životnih navika za koje se zna da su povezane sa srčanim oboljenjima, kao što je prestanak pušenja i vežbanje.

Iako ovo istraživanje ukazuje da je prevremena menopauza povezana sa bolestima srca, važno je napomenuti da ovi rezultati ne znače da prevremena menopauza izaziva taj rizik, naglašava se u studiji.

- Može biti da je prevremena menopauza marker. Na to pitanje još uvek treba odgovoriti. Marker je nešto što može ukazivati na prisustvo ili povećanu verovatnoću bolesti ili stanja, ali nije ono što zapravo uzrokuje tu bolest ili stanje. Rana menopauza može biti znak da treba istražiti i pobliže upravljati drugim oblastima zdravlja žene - zaključuje se u studiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA