≫ 

Novi simptom korona virusa u vašim ustima koji prethodi svim ostalim, prijavljen u 60 odsto slučajeva

Istraživački tim veruje da bi kserostomija mogla da pomogne da se kovid otkrije i pre pojave ostalih simptoma

  • 6
foto Pixabay foto Pixabay

Letnji talas omikrona je u jeku, a čini se da varijante BA.4 i BA.5 imaju sposobnost da ponovo inficiraju čak i one koji su nedavno preležali virus.

Jedno istraživanje izdvojilo je određeni osećaj koji bi mogao da prethodi svim drugim simptomima i što bi moglo da nam pomogne da infekciju odmah idetifikujemo, prenosi britanski "Express".

Kovid-19 je najpoznatiji po simptomima kao što su kašalj i temperatura, ali jedan simptom može da se pojavi u ustima i ukaže na infekciju.

Sigurno ste svi nekada osetili osećaj suvih usta kada ste samo želei da popijete neko osvežavajuće piće. Istraživački rad objavljen u časopisu "Future Virology" navodi da bi ovaj osećaj takođe mogao da bude simptom kovida-19.

Osećaj suvoće usta ili kserostomija predstavlja stanje u kojem dolazi do smanjenog lučenja pljuvačke, a ovaj simptom prijavljen je u 60 odsto slučajeva koje su istraživači posmatrali.

foto Pixabay foto Pixabay

Tim je svakodnevno pratio hospitalizovane pacijente sa kovidom koji su bili u bolnici za infektivne bolesti u Iranu. Prema prikupljenim nalazima osećaj suvih usta bio je rani simptom koji se pojavio čak dan ili dva pre drugih jasnijih simptoma korona virusa.

Istraživački tim veruje da bi kserostomija mogla da pomogne da se kovid otkrije i pre pojave ostalih simptoma. Mogao bi da se koristi za ranu dijagnozu, kao i za sprečavanje prenošenja bolesti.

Treba uzeti u obzir da suva usta mogu da budu pokazatelj i nekih drugih problema, pa kao izolovan simptom ne može sa sigurnošću da ukaže na kovid infekciju.

Video: Povećava se broj zaraženih koronavirusom u Kragujevcu: Kliničke slike nisu teške

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maa visee

    6. avgust 2022 | 14:10

    Bol u ledima,afte,temper.suva usta,kijanje,curenje nosa,bol u uhu,urasli nokti...pa ovo je vise van pameti. Posle 2,5 god.KORONA je i misterija i nepoznanica

  • Lola

    6. avgust 2022 | 12:14

    Ovo postaje ravno ludilu! Sledeće: opstipacija znak da imate koronu

  • Nikola

    6. avgust 2022 | 17:04

    Gosppodo draga suva usta ukazuju na dehidraciju, na ovim vrelinama mnogi gube tečnost kroz znoj zato se treba piti tečnosti ili prosto kupite infuziju u svim apotekama imate koju možete popiti jeste gadna ali pomaže.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA