≫ 

Zastrašujuće otkriće naučnika: Sad je jasno kako globalno zagrevanje utiče na širenje zaraznih bolesti

Rezultati istraživanja objavljeni su u ponedeljak

  • 3
Globalno zagrevanje Foto: Profimedia

Posledice klimatskih promena, kao što su poplave, toplotni talasi i suše, pogoršale su situaciju kad je reč o širenju više od polovine poznatih infektivnih bolesti koje napadaju čoveka, kao što su malarija, hantavirus, kolera i antraks, pokazalo je naučno istraživanje.

Istraživači su prošli kroz medicinsku dokumentaciju utvrđenih slučajeva oboljenja i ustanovili da su klimatske promene pogoršale stanje kod 218 od 375 poznatih ljudskih infektivnih bolesti, ili 58 odsto, piše žurnal Nature Climate Change.

Studija je mapirala 1.006 načina na koje klimatske promene dovode do oboljevanja ljudi. U nekim slučajevima, ovo se dešava preko poplava i povećanja broja komaraca koji nose vektore bolesti, tu su zatim i okeani, koji su sve topliji, vrelnski talasi, suše (koje utiču na broj slepih miševa koji prenose viruse na ljude)...

Lekari, počev od Hipokrata, povezuju zaraze sa vremenskim uslovima, ali ova studija pokazuje koliko je veliki uticaj klime na ljudsko zdravlje.

- Ako se klima menja, rizik od ovih zaraza se menja - rekao je ko-autor studije Džonatan Pac, direktor Globalnog instituta za zdravlje na Univerzitetu Viskonsin-Medison.

Lekari, kao što je Pac, kažu da porast zaraza treba da se posmatra kao simptom oboljenja Zemlje.

- Ono što je utvrđeno ovom studijom je strašno, i ilustruje enormne posledice klimatskih promena na ljudske patogene. Mi koji radimo u oblasti infektivnih bolesti i mikrobiologiji moramo od klimatskih promena napraviti jedan od svojih prioriteta, i moramo svi raditi zajedno kako bi smo sprečili ono što će biti katastrofa, kao rezultat klimatskih promena - rekao je Karlos del Rio, specijalista infektivnih bolesti sa Univerziteta Emori.

Pored istraživanja zaraznih bolesti, istraživači su se bavili i svim drugim tipovima ljudskih bolesti, kao što su astma i alergije, a bavili su se, na primer, i ujedima životinja, kako bi ustanovili vezu sa klimatskim promenama. Od ukupno 286 bolesti, čak 223 je pogoršano zbog klimatskih promena.

Vođa istraživanja Kamilo Mora je naglasio da je veoma važno da se shvati da ovo nije predviđanje, nego konstatacija onog što se već desilo.

Jedan slučaj Mora zna iz prve ruke. Pre oko 5 godina, Morina kuća u ruralnoj Kolumbiji je poplavljena - prvi put otkad zna za sebe voda je bila u spavaćoj sobi, što je idealno leglo za komarce - i Mora je dobio Čikungunju, opasni virus koji prenose komarci. Iako je preživeo, i godinama posle oseća bolove u zglobovima.

Ponekad klimatske promene deluju na čudan način: Mora se seća slučaja iz Sibira, iz 2016. godine, kad je globalno zagrevanje otopilo decenijama star leš irvasa koji je uginuo od antraksa. Dete ga je pipnulo, dobilo je antraks i započelo epidemiju.

Video: Promocija zaštićenog geografskog porekla u Srbiji, put ka svetskom tržištu

(Telegraf/Yahoo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    9. avgust 2022 | 10:15

    Da nije možda čovek taj koji je umešao prste u širenju boleština. Ne verujem mnogo u te priče o globalnom zagrevanju. Verujem da vršenje nuklearnih proba ,nekontrolisana seča šuma, i bušenje ledenih površina izaziva mnogo veće štete neko navodna šteta koju nanose domaće životinje i ljudi.

  • Mihajlo

    9. avgust 2022 | 10:27

    Klimu na Zemlji u mnogome određuju sunčevi ciklusi, malo šta tu može čovek da utiče.

  • Eto!

    9. avgust 2022 | 10:44

    Dokle ce vise da otkrivaju toplu vodu? Ko zna istoriju zna i buducnost, dakle, nista novo, sem mozda neke konkretnije statistike koju je danas moguce detaljnije voditi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA