Kako fizička aktivnost tokom menstrualnog ciklusa utiče na vaše telo

Neke aktivnosti doprinose da se osećamo bolje tokom ovog perioda, čak i kada je veoma bolno

  • 0
fitnes, vežbe, vežbanje Foto: Pixabay

Mnoge žene su u dalje u dilemi da li je u redu da vežbaju tokom menstruacije. Odgovor je jednostavan i svideće vam se: Da, naravno! U stvari, možda ćete otkriti da možete biti fizički aktivniji i sa većim intenzitetom u ovom periodu meseca nego tokom ostalih dana.

Na sajtu WomensHealth predstavljena su neka od najčešćih pitanja sa kojima se žene suočavaju na ovu temu, te su i dati korisni odgovori koji mogu objasniti mnoga od tih pitanja.

Da li menstrualni ciklus utiče na nivo energije

Može da utiče. Neke žene osećaju nizak nivo energije tokom menstruacije, dok druge žene tokom ovog perioda imaju više energije nego inače. Promena nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa može biti uzrok.

U prvoj nedelji nivoi estrogena i progesterona su najniži, ali oni počinju postepeno da rastu tokom menstruacije. Možda će biti lakše da se aktivirate nego prethodnih nedelja.

U drugoj nedelji, nakon završetka menstruacije, nivoi vaše energije mogu početi da rastu. Nivoi estrogena počinju brzo da rastu u pripremi za ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije iz jajnika). Treća nedelja donosi nivo estrogena koji dostiže vrhunac oko vremena ovulacije odnosno oko dve nedelje pre sledeće menstruacije za većinu žena.

Kada nivoi estrogena brzo padnu nakon ovulacije i nivoi progesterona počnu da rastu, možda ćete se osećati umornije ili usporenije nego obično. To ne znači da ne treba da vežbate. U stvari, aktivnost može da vam pomogne da poboljšate raspoloženje i da vam daje više energije. Pokušajte da vežbate prvo ujutru, pre nego što vam nivo energije opada kako dan odmiče.

U četvrtoj nedeji, a to je obično sedmica pre sledeće menstruacije, možda ćete osećati manje energije, jer nivoi estrogena i progesterona padaju (ako niste trudni). Fizička aktivnost može pomoći da se predmenstrualni simptomi (PMS) poboljšaju čak i ako je nivo energije nizak.

Pokušajte da vodite dnevnik fitnesa da biste pratili svoj menstrualni ciklus i nivoe energije tokom svakog treninga. Nakon nekoliko meseci, trebalo bi da vidite kada imate više ili manje energije tokom ciklusa. Ako uzimate hormonsku kontrolu rađanja, kao što su pilule, flaster, injekcija ili vaginalni prsten, nivoi vaše energije mogu i dalje rasti i padati sa ciklusom, ali razlike možda neće biti tako primetne.

teretana, vežbanje Shutterstock

Da li menstrualni ciklus utiče na sposobnost za vežbanje

Ne utiče. Istraživanja nisu uspela da pronađu nikakve razlike tokom menstrualnog ciklusa u sposobnosti žene da vežba. Jedini značajan nalaz bio je po pitanju izdržljivosti tokom dugih sportskih događaja poput maratona. U disciplinama izdržljivosti, žene koje su već imale ovulaciju, ali nisu započele menstruaciju, teže su, na primer,  vežbale tokom vrućeg i vlažnog vremena.

Može li vežbanje pomoći kod menstrualnih grčeva

Mogu uticati. Istraživanja su pokazala da neke žene imaju manje bolnih grčeva tokom menstruacije ako redovno vežbaju. Postoje lekovi koji se izdaju bez recepta za menstrualne grčeve ili bol koji dobro deluju sa vrlo malo rizika. Ono što je sigurno je da gotovo da nema rizika za redovnu fizičku aktivnost, poput šetnje ili rekreativnog hoda, što vam takođe može pomoći da se osećate bolje tokom menstruacije.

Da li preterano vežbanje može uticati na izostanak ciklusa

Previše vežbanja može da izazove izostanak menstruacije ili da vam menstruacija potpuno prestane. Neredovne ili menstruacije koje izostaju su češće kod sportista i drugih žena koje redovno treniraju. Ali, ako niste dugo vežbali i iznenada započnete energičnu fitnes rutinu, menstruacija bi mogla da prestane ili postane neredovna. Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate neredovne menstruacije. Redovna menstruacija je znak dobrog zdravlja. Ovi problemi sa menstruacijom mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa trudnoćom i gubitak gustine kostiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA