Temperature mogu da učine kontracepciju manje efikasnom: Stručnjak objašnjava kako da je čuvate

Skoro svaka vrsta kontracepcije ima način na koji se čuva

  • 0
Kontracepcija, pilule Foto: Pixabay

Poslednjih godina sve je više žena koje koriste neki oblik kontracepcije. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi u nekim slučajevima toplo vreme moglo da utiče na efikasnost određene vrste kontracepcije. Naime, kontracepcija se pravi od hemikalija, od kojih su neke osetljive na toplotu, te bi zbog toga trebalo povesti računa o njenom čuvanju.

To znači da ako se čuva na visokim ili čak niskim temperaturama, kontracepcija može postati manje efikasna i može vas izložiti riziku od neplanirane trudnoće.

Pilule su veoma popularan metod kontracepcije koji, kada se koristi savršeno, može sprečiti trudnoću do 99 odsto. Međutim, efikasnost pada na 91 odsto kada se pilule uzmu kasnije nego što je propisano ili zaboravite da je popijete. Njihova efikanost takođe opada ako pilule nisu pravilno čuvane.

- Znamo da toplota može da utiče na hemijska jedinjenja, stoga je uvek dobra ideja držati pilulu na hladnom i suvom mestu i izbegavati ekstremne promene temperature - objašnjava dr Frances Džerlet.

- Preporučujem da pilule čuvate, na primer, u kupatilu gde nije toplo, pored vaše četkice za zube kako slučajno ne biste propustili dan da je ne uzmete. Kao opšti savet, kontraceptivne pilule treba čuvati na temperaturi od oko 20C. Pilule mogu da prežive više ili niže temperature, ali samo kratko vreme. To znači da pilule ne treba da budu izložene temperaturama višim od 30 ili nižim od 15 stepeni tokom dužeg vremenskog perioda.

Doktorka navodi da bi pilile trebalo da čuvate u originalnom pakovanju, jer ćete ih tako sačuvati od vlage i svetlosti.

pilula za jutro posle, kontracepcija Foto: Pixabay.com

- Ako se temperatura u prostoriji podigne iznad 30 stepeni, nemojte padati u iskušenje da stavite pilulu u frižider, već pronađite hladano i suvo mesto i tamo stavite pilulu dok se prostorija ne ohladi - upozorava dr Džerlet, a prenosi The Sun.

Kada je reč o kontraceptivnom flasteru, doktorka kaže da je on je jedan od najnovijih i najboljih oblika kontracepcije na tržištu.

- Kada se pravilno koristi, flaster je više od 99 odsto efikasan u sprečavanju trudnoće. Flaster je dizajniran da ostane na koži i tokom kupanja, tuširanja ili plivanja, ali neki ljudi navode da imaju problema sa lepljenjem. Zato je važno da proveravate da li se flaster odlepio ili ne izgleda kao kada ste za stavili, odmah ga zamenite novim - savetuje ona.

Doktorka se osvrnula i na vaginalni prsten, koji je kao i flaster kombinovana metoda kontracepcije koja je 99 odsto efikasna u sprečavanju trudnoće.

- To je mali mekani plastični prsten koji stavljate na vrh vaše vagine. Treba ga zameniti novim prstenom svake tri nedelje. Vaginalni prsten je dizajniran da radi kada je izložen našoj telesnoj temperaturi  koja je 37 stepeni. Ukoliko dobijete temperaturu ili vam naglo padne, prsten može početi da oslobađa hormone koji ga mogu učiniti manje efikasnim kada ga koristite. Nema čvrstih dokaza za ovo, međutim, bolje sprečiti nego lečiti - kaže doktorka Džerlet.

Prema njenim rečima, samo oko 27 odsto žena u Velikoj Britaniji bira kondome kao svoj glavni oblik kontracepcije. Iako ne sadrže nikakve hormone, i kondomi mogu da postanu manje efikasni.

- Kondome uvek treba čuvati na hladnom i suvom mestu daleko od direktne sunčeve svetlosti, gde se ne mogu probušiti ili oštetiti. Uvek proverite rok kondoma. Važno je znati da lubrikanti na bazi ulja takođe mogu oštetiti kondome od lateksa, uzrokujući da se pocepaju i čine ih manje efikasnim - zaključuje dr Frances Džerlet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA