Verovatno ste to radili pogrešno: Nova studija pokazala kako pravilno treba da pijete lekove

Položaj tela igra važnu ulogu u apsorpciji leka u organizmu

  • 3
lekovi, lek, usta, uzimanje leka, tableta, pilula Foto: Shutterstock

Nova studija objavljena u "Physics of Fluids" pokazala je kako na pravilan način treba da pijemo lekove, prenosi "Science Alert".

Naučnici sa Univerziteta Džons Hopkins simulirali su kako izgleda put jedne tablete ili pilule koju smo popili. One započinju putovanje kroz naša creva i krvotok da bi dospele do našeg želuca.

Ipak, apsopcija leka nekada može da bude vrlo otežana, toliko da bi želucu trebalo i više od sat vremena da otopi lekove - a sve zavisi od našeg položaja tela ili držanja.

Idealan položaj tela za najbrže upijanje lekova nije uspravno sedenje već da ste nagnuti na desnu stranu.

Istraživači kažu da su bili iznenađeni da položaj tela ima tako veliki uticaj na brzinu otapanja tableta u našem organizmu.

Lekove koje uzimamo oralno apsorbuju se kroz krvotok i creva. Da bi tamo dospeli moraju da prođu kroz želudac i pilorus (izlazni deo želuca).

Apsorpcija lekova je veoma važna, naročito kada je reč o lekovima protiv bolova ili koliko brzo će stabilizovati krvni pritisak.

Naučnici su testirali četiri položaja tela i došli su do sledećih zaključaka:

- Uzimanje tablete dok ste naslonjeni ili ležeći na desnoj strani značilo je da su lekovi "otišli“ u najdublji deo želuca gde su se otapali dvostruko brže od tableta koje su uzete dok se sedi uspravno.

- Ležanje na levoj strani tela ili naginjanje na levu stranu usporilo je otapanje lekova

Prethodne studije su na sličan način otkrile da ležanje na desnoj strani ubrzava izbacivanje hrane iz želuca u creva, a da sedenje, stajanje ili okretanje na desnu stranu takođe ubrzava apsorpciju oralnih lekova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA