Nagle promene vremena utiču na zdravlje: Danas je posebno težak dan, a evo ko bi trebalo da bude oprezan

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije takođe upozoravaju i na alergene u vazduhu

  • 0
Glavobolja sna Foto: Shutterstock

U toku poslednjih nekoliko dana čini se kao da smo promenili više godišnjih doba. Dok jedan dan bude vedar i sunčan, već sutradan bude tmurno, kišovito i vetrovito. Sve to, očekivano,  utiče na psihičko i fizičko zdravlje čoveka.

Međutim, kako navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), danas će biti težak dan za većinu ljudi, a posebno za osobe sa hroničnim oboljenjima, jer se zadržava relativno nepovoljna biometeorološka situacija.

Kako navode, oprez se savetuje osobama koje imaju astmu i srčanim bolesnicima, a neraspoloženje i smanjenje radne sposobnosti su takođe moguće meteoropatske reakcije. Takođe, očekivane reakcije mogu biti u vidu nesanice i bolova u mišićima i zglobovima. Za učesnike u saobraćaju preporučuje se pojačana pažnja.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije takođe upozoravaju i na alergene u vazduhu.

- Naročito je visok stepen rizika za nastanak alergijskih reakcija na koprivu i pelen. Kod osoba koje su alergične na polen mogu se javiti simptomi poput crvenih i otečenih kapaka, kijavice i umora - navode iz RHMZ.

Očekivana biometeorološka situacija za sutra, kako navode na sajtu RHMZ, može imati relativno povoljan uticaj na većinu hroničnih bolesnika.

- Osobe sa srčanim i disajnim problemima mogu osetiti izvesne tegobe. Promenljivo raspoloženje i poremećaj sna su moguće meteoropatske reakcije. U saobraćaju je neophodna dodatna pažnja - savetuju iz RHMZ.

Psiholog Danijela Posedi je za Telegraf rekla da nagle promene vremena imaju veliki uticaj i na psihičko zdravlje čoveka.

- Neraspoloženje koje se skoro svim ljudima dešava u ovom periodu je sezonska stvar. Spoljni faktori imaju veliki uticaj na nas, jer se s pojavom kiše i tmurnog vremena luči manje seratonina i vitamina D - objasnila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA