Neravnoteža dva parametra u krvi je razlog za razvijanje simptoma produženog kovida?

Naučnici su ustanovili vezu između produženog kovida i zgrušavanja krvi

  • 0
krv, tromb, tromboza, krvi ugrušak Foto: Pixabay.com

Produženi kovid podrazumeva simptome korona virusa koji traju 12 i više nedelja nakon infekcije.

Iako ne razvijaju svi ovo stanje, broj pacijenata sa ovim simptomima je u stalnom porastu, pa predstavljaju pritisak na zdravstvene sisteme širom sveta, prenosi "Express".

Naučnici sada kažu da veruju da su pronašli potencijalni uzrok ovog stanja.

Prema podacima Agencije za nacionalnu statistiku Velike Britanije, svaki 35. pacijent pati od simptoma produženog kovida.

Istraživanje objavljeno u magazinu "Journal of Thrombosis and Haemostasis" rađeno od strane naučnika sa Univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke pronašlo je potencijalni uzrok produženog kovida.

Ustanovili su vezu između produženog kovida i zgrušavanja krvi, procesa koji sprečava prekomerno krvarenje grupisanjem crvenih krvnih zrnaca.

Analizirana je krv 50 ljudi sa produženim kovidom i upoređena je sa uzorcima krvi kontrolnih uzoraka. Oni sa produženim kovidom imali su veći nivo hemikalije koja se koristi za zgrušavanje krvi i niže nivoe proteina koji razgrađuju te hemikalije.

produženi kovid, post kovid, korona virus, korona, infekcija, simptomi Foto: Shutterstock

- Ustanovili smo da je inače fino podešena ravnoteža mehanizama za zgrušavanje i protiv zgrušavanja prebačena u korist zgrušavanja krvi – kazala je dr Helen Fogarti, vodeća autorka studije.

Ona dodaje da njihova analiza takođe sugeriše da abnormalno zgrušavanje krvi i oslabljen imunitet idu ruku pod ruku kod produženog kovida.

Istraživači veruju da bi ova neravnoteža izazvana infekcijom korona virusom mogla da bude potencijalno objašnjenje nekih, ako ne i svih, simptoma izazvanih produženim kovidom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA