Polovina smrtnih slučajeva od raka povezana je sa 3 faktora rizika koja mogu da se spreče

Prema novoj studiji 44,4 odsto svih smrtnih slučajeva mogu da se pripišu faktorima rizika koji apsolutno mogu da se spreče

  • 6
celije raka, rak Foto: Pixabay.com / Ćelije raka

Najnovija studija govori o tome da jedna od dve osobe tokom života može da se suoči sa razvijanjem neke vrste raka. Stoga se čini kao imperativ da učinimo sve kako bismo ovaj rizik smanjili, uključujući i uzdržavanje od bilo kog od ova tri faktora rizika, piše "Mirror".

Rak je bolest u kojoj ćelije u određenom delu tela rastu i nekontrolisano se razmnožavaju. Ćelije raka zatim napadaju i uništavaju okolno tkivo uključujući i organe.

Nova studija objavljena i časopisu "The Lancet“ otkrila je tri najveća faktora rizika za razvoj raka.

Prema ovoj studiji 44,4 odsto svih smrtnih slučajeva mogu da se pripišu fakorima rizika koji apsolutno mogu da se spreče. Reč je o pušenju, konzumiranju alkohola i gojaznosti.

Pušenje

Pušači imaju od 15 do 30 odsto veće šanse da obole od raka pluća od onih koji ne puše. Ovo uključuje i one koji puše nekoliko cigareta dnevno ili povremene pušače. Hemikalija iz cigareta oštećuje DNK i otežava ćelijama da poprave ošećeni DNK.

Pušenjem oštećujemo delove DNK koji nas štite od raka.

Pušenje, stop pušenju, zabrana pušenja Foto: Shutterstock

Gojaznost

Postoje snažni naučni dokazi da prekomerna težina ili gojaznost povećavaju rizik za 13 odsto od pojave različitih vrta raka kao što su: rak dojke i creva, rak pankreasa, jednjaka i žučne kese, materice i jajnika, bubrega i jetre, štitne žlezde i tumora na mozgu.

Alkohol

Prekomerna upotreba alkohola može da izazove sedam različitih vrta raka uključujući rak dojke, usta i creva.

Alkohol se razlaže u štetnu hemikaliju i može da utiče na hemijske procese u našem telu, što povećava verovatnoću razvoja raka, objavilo je ovo istraživanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SLOBODAN

    9. septembar 2022 | 16:54

    NE POSTOJI KANCER KOJI NEMOŽE DA SE IZLEČI, SAMO: 1. NETREBA MU DAVATI HRANU U KOJOJ ON BUJA, ODRŽAVATI BAZNOST ORGANIZMA I BAZNOST KRVI, U KOJOJ ON NEMOŽE DA SE ŠIRI, I METASTAZIRA PUTEM KRVOTOKA. U BAZNOJ SREDINI KANCEROGENA ĆELIJA NEMOŽE DA OPSTANE, ODUMIRE... 2. PODIZATI I ODRŽAVATI PRIRODNI IMUNITET, DOVOLJAN BROJ RAZMNOŽENIH IMUNIH T-ĆELIJA NA DNEVNOM NIVOU, KAKO BI PRIRODNI IMUNITET BIO SUPERIORAN U BORBI SA KANCEROGENIH ĆELIJAMA... 3. MERITI TUMOR MARKERE NA 1,5 MESECI, DA BI IMALI KONTROLU O PRISUTNOSTI KANCERA, DOK NE DOĐE U GRANIČNIM DOZVOLJENIM VREDNOSTIMA... NE MESO, NE MLEKO, NE JAJA, NE ŠEĆERI, KANCER SE I STRAHOM HRANI... POZDRAV.

  • Ja

    9. septembar 2022 | 13:15

    Ma daj bre vise sa glupostima! Odakle deci rakovi?? Sigurno puse, piju, gojazni su?! Veze s vezom nema vase pisanje

  • Bass

    9. septembar 2022 | 13:47

    A hemija kojom se prska voće i povrće?A izduvni gasovi? A stres? Nepravilna ishrana?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA