Zašto se epidemija korona virusa nije završila kada je najteži period iza nas?

Jedna trećina svetske populacije ostaje nevakcinisana uključujući i dve trećine zdravstvenih radnika i tri četvrtine starijih osoba u zemljama niskih prihoda

  • 11
foto Pixabay foto Pixabay

Tokom 2022. godine u svetu se desilo milion smrtnih slučajeva od korona virusa, potvrdila je Svetska zdravstvena organizacija.

Otkako je pandemija počela u Kini 2019. godine prijavljeno je skoro 6,45 miliona smrtnih slučajeva širom sveta, prenosi "Daily Mail".

Uprkos nadama da će epidemija da se završi, ove godine je već zabaležen milion smrtnih ishoda najvećim delom u Americi, Rusiji, Brazilu i Indiji.

Dr Tedros Gebrejesus, šef agencije Ujedinjenih nacija, kazao je da ne možemo da kažemo da smo naučili da živimo sa korona virusom kada se i dalje dešava na desetine hiljada smrtnih slučajeva izazvanih kovidom.

Većina zemalja je ublažila ili ukinula ograničenja u vezi sa sprečavanjem širenja kovida jer se pojavio blaži soj virusa koji je zaista kod većine zaraženih proticao kao prehlada.

- Ove nedelje smo prešli granicu od milion prijavljenih smrtnih slučajeva od početka godine. Ne možemo da kažemo da smo naučili da živimo sa kovidom kada i dalje umire veliki broj ljudi, a mi smo već dve i po godine u pandemiji i imamo sve potrebne alate da sprečimo smrtne ishode – kazao je dr Gebrejesus.

Doktor dodaje da je jedino rešenje vakcinacija više od 70 odsto stanovništva. Ipak, 136 zemalja nije uspelo da postigne ovaj cilj od kojih je 66 i dalje imalo malu pokrivenost, ispod 40 odsto vakcinisanih.

- Jedna trećina svetske populacije ostaje nevakcinisana uključujući i dve trećine zdravstvenih radnika i tri četvrtine starijih osoba u zemljama niskih prihoda – kazao je on.

Dr Derik Sim, direktor internacionalne alijanse za vakcine, kaže da je milion smrtnih ishoda od kovida ove godine prevelika brojka.

Omikron varijanta virusa čini 99 odsto uzoraka virusa koji su prikupljeni i poslednjih mesec dana. Uglavnom je reč o BA.5 podvarijanti virusa, koja je činila 74 odsto uzoraka.

(Tlegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA