Sve je više obolelih od stomačnog virusa, doktorka naglašava šta je najvažnije u lečenju ove infekcije

U poslednjih nekoliko dana u Srbiji je prijavljen povećan broj obolelih od stomačnog virusa

  • 0
Rak creva Foto: Shutterstock

Letnji meseci karakteristični su za pojavu stomačnih virusa, koji nisu nimalo prijatna pojava, kako kod odraslih tako i kod dece. Poslednjih nekoliko dana u Srbiji je zabeležen povećan broj pacijenata sa tegobama stomačnog virusa, koji mnogi mešaju sa korona virusom.

Reč je o noro virusima, koji izazivaju stomačni grip, a za ovu infekciju nema konkretnog leka; jednstavno ga moramo preležati i pustiti ga da prođe.

Stomačni virus koji se javlja tokom leta najčešće ne ostavlja ozbiljne posledice, ali simptomi koji se tada javljaju mogu da oslabe ceo organizam.

Noro virusi su jako zarazni i lako se šire sa osobe na osobu, a simptomi počinju obično od 24 do 48 sati posle unošenja virusa u organizam; mogu da se jave i ranije.

Ovim povodom razgovarali smo sa pedijatrom Jelenom Mitrović koja je za naš portal ispričala koji su simptomi stomačnog virusa i kako da se lečimo i hranimo ukoliko dođe do infekcije.

stomacni virus, virus, mikroskop Foto: Shutterstock

- Simptomi su klasični kada je reč o stomačnom virusu: i odrasli i deca povraćaju, imaju dijareju, neki samo imaju dijareju, neki samo povraćaju, imamo pacijente koji imaju temperaturu; neki izuzetno visoku, neki koji imaju nešto malo preko 38, ali imamo i veliki broj pacijenata koji prolazi bez temperature - rekla je dr Jelena Mitrović.

Kada govorimo o lečenju, primenjuje se isti postupak, kako kod odraslih tako i kod dece.

- Savetuje se uzimanje probiotika u periodu od sedam dana, kod odraslih se može dati i neki od crevnih antiseptika, što je kod dece kontraindikovano, ne sme se davati. Pored toga najvažnija nam je rehidratacija, posebno kod najmlađih jer je kod njih opasnost od dehidriranja mnogo veća. Opasnost od dehidratacije postoji i kod odraslih koji imaju udružene bolesti. Rehidratacija je važna u svim uzrasnim grupama i to je nešto što prvo objašnjavamo pacijentima kada dođu sa stomačnim virusom jer je to najvažnija komplikacija koja može da se desi kao posledica virusa.

- Mora se pored probiotika uzeti i neki od rastvora za rehidrataciju i postepeno se hidrirati; od trenutka kada prestane povraćanje uzimati po gutljaj na svakih pet minuta, što je važno i kod odraslih kao i kod dece - naglašava dr Mitrović i podseća kako treba da se hranimo tokom infekcije i nakon nje.

Dete boli stomak, upozorenje, bol u stomaku, upala slepog creva, slepo crevo Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

- Ishrana i tokom samog toka bolesti treba da bude restriktivna, samo bareni krompir, šargarepa, posno meso, grilovano ili bareno, slani štapići, slani keks, čajevi, industrijska supa iz kesice, nemasna supa koja može da se uzima u akutnoj fazi bolesti, ali i nakon toga, bar sedam dana treba voditi računa o ishrani jer se stomačni virus vrlo lako vraća.

Ovaj virus se prenosi kapljičnim putem, pa se vrlo lako zaraze cele porodice.

- Od stomačnog virusa ne možemo sa sigurnošću da se zaštitimo, ali mogu da se podignu higijenske mere na viši novo, pa da članovi porodice, ako neko u porodici ima stomačni virus, pojačaju pranje ruku, da onaj koji je oboleo koristi sopstveni peškir. Reč je o opštim higijenskim merama - zaključila je dr Mitrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA