Da li se žvakaća guma smatra hranom: Šta su njene zdravstvene prednosti i mane?

Kako ako je ne gutamo?

  • 0
Žvaka, žvakaća guma Foto: Freepik.com

Šta je uopšte žvakaća guma? Da li je to hrana? Ne jedete je, pa se nameće odgovor da nije. Ali ako nije hrana, šta je onda? I čemu služi?

Žvakaća guma je jedinstvena vrsta hrane. Žvaće se duži vremenski period, ali se ne guta. Količina u kojoj će verovatno uživati svaki dan tipični potrošač žvakaće gume bez šećera donosi manje od 10 kalorija.

Naučnici su praksu žvakanja datirali u kamenom dobu, kada je imala čisto praktičnu funkciju: guma je bila vrsta lepka koji se koristio za pravljenje alata, a žvakanje ju je činilo savitljivijom. Dokazi o tome su pronađeni u drevnim civilizacijama širom sveta, od moderne Skandinavije do Južne Amerike preko Grčke.

Prva komercijalna žvakaća guma proizvedena je u Sjedinjenim Državama 1860-ih i bila je zasnovana na soku smrče koji su žvakali prvi Amerikanci. Ubrzo su usledile boje i ukusi, a do početka 20. veka žvake su se pravile od sintetičkih materijala. Žvakaća guma pojavila se 1920-ih.

Odgovor na pitanje "Šta je žvaka?" je ovo: to je proizvod sastavljen od gume - smole za žvakanje, elastomera za fleksibilnost, voska za omekšavanje, sa nekom vrstom zaslađivača (šećernog ili veštačkog), glicerina, arome, boje, a u slučaju peleta, poliolnog premaza.

Dijetetičar i nutricionista Niki Hart nije ljubitelj žvakaćih guma punjenih šećerom jer one doprinose pojavi karijesa, ali je rekla da bi verzija bez šećera mogla imati koristi, piše "Stuff".

Hart takođe veruje da bi žvakaća guma mogla da pomogne da se "preboli" još jedna oralna fiksacija poput pušenja ili vejpinga.

Što se tiče drugih prednosti, nauka je podeljena, ali postoje različiti razlozi zbog kojih žvakanje žvakaće gume bez šećera može delovati kao sredstvo za mršavljenje. Neka istraživanja su pokazala da žvakanje povećava dotok krvi u mozak, čime se povećava broj otkucaja srca i sagorevaju dodatne kalorije.

Žvaka Foto: Freepik.com

Njena veća zabrinutost je vezana za uticaj na digestivni trakt.

Suštinski sastojak svake gume bez šećera je nenutritivni zaslađivač ili zamena za šećer. Stvari kao što su sorbitol, poliol ili aspartam su razlog zašto žvakaća guma nosi upozorenje da prekomerna konzumacija može dovesti do dijareje.

Nehranljivi zaslađivači su posebno loši za ljude koji imaju stanje kao što je IBS, rekao je Hart, jer mogu da pogoršaju simptome. Ali mogu izazvati gasove i nadimanje. Prekomerno žvakanje takođe izaziva gutanje vazduha, što takođe može izazvati nadimanje.

Ipak, da li je to hrana?

Tehnički, odgovor je da. Na Novom Zelandu guma je priznata kao hrana u skladu sa stavom 3A(1)(d) Zakona o standardima hrane Australije i Novog Zelanda iz 1991. (FSANZ Act).

Prema američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), žvakaća guma se smatra hranom, jer izraz "hrana" znači "sirovu, kuvanu ili prerađenu jestivu supstancu, led, piće ili sastojak koji se koristi ili je namenjen za upotrebu ili za prodaju u celini ili delimično za ljudsku ishranu ili žvakaće gume".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA