≫ 

Metoda kojom se služi i kralj Viseris iz "Kuće zmaja": Lečenje rana crvima je tradicionalna terapija

Efikasnost terapije crvima je primećena vekovima unazad

  • 0
kuća zmaja Printskrin: YT/ GameofThrones

Ako ste pratili HBO-ovu "Kuću zmaja", možda ste primetili da magija i nije tako veliki deo serije. Umesto oživljavanja likova kao što je u "Igri prestola" to bio slučaj, glavni likovi u "Kući zmaja" bave se zdravstvenim problemima koji se ne mogu magijom rešiti i ipak se okreću tradicionalnoj medicini.

U premijeri sezone, kraljica Ema Targerijan umire na porođaju (odnosno biva ubijena), a ostatak epizode prikazuje kralja Viserisa kako traži lek za ranu na prstu. Na simboličkom nivou, kraljeva rana ima mnogo značaja - u predanju "Igre prestola", povrede (poput posekotine na Viserisovom prstu uzrokovane sedenjem na Gvozdenom prestolu) signaliziraju da vladar nije prikladan da sedi na Gvozdenom prestolu.

Na praktičnijem nivou, posekotina se zagnojila i potrebna je nega. U pokušaju da spasi prst, Viseris umače ruku u činiju punu crva.

Ako vam je to izgledalo malo čudno, to je razumljivo. Ali terapija crvima je zapravo prava, dugogodišnja metoda koja se koristi za lečenje rana, a u nekim slučajevima povreda, koristi se i danas.

Šta je terapija crvima?

Terapija crvima je metoda lečenja hroničnih infekcija i mrtvog tkiva i neravnih vrsta vlažnog, nekrotičnog tkiva, prema "Nursing Times-u", a prenosi "PopSugar".

Prema studiji objavljenoj u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, efikasnost terapije crvima je primećena vekovima unazad, posebno među vojnim hirurzima i lekarima koji su shvatili da vojnicima rane bolje zarastaju kada su im slučajno dolazile u kontakt sa crvima.

Vilijam Ber, ortopedski hirurg koji je služio tokom Prvog svetskog rata, navodno je prvi poznati lekar koji je sistemski primenio terapiju crvima tokom svog boravka u Džons Hopkinsu i Dečjoj bolnici u Baltimoru. Međutim, terapija crvima je zapostavljena 1940-ih sa široko rasprostranjenom dostupnošću antibiotika.

Kako funkcioniše terapija crvima?

Prema "Nursing Times-u", metoda lečenja crvima je dvostruka. Prvo, crvi odstranjuju mrtvo, mekano tkivo. Drugo, crvi dezinfikuju ranu tako što u osnovi "jedu" infekciju i biofilm (mrežu mikrobnih ćelija koje se akumuliraju na površinama, uključujući kožu). Zajedno, terapija crvima radi na brzom zarastanju rana.

Ali to ne znači da možete koristiti bilo koju vrstu insekata ili crva za čišćenje rana. U medicinskom okruženju, crvi koji se koriste su klinički, dezinfikovani i izlegnuti u sterilnim uslovima. Kada se izlegu, zdravstveni radnici prate stanje pacijenta dok se larve nanose na ranu, hrane se tkivom kože, a zatim se uklanjaju i odlažu nakon otprilike četiri dana.

Crvi Foto: Shutterstock

Da li se terapija crvima i danas koristi?

Da, terapija crvima se i danas koristi, posebno za rne koje teško zarastaju, poput dijabetičkih rana.

U studiji pod nazivom "Terapija crvima nas vraća u budućnost nege rana: Nova i poboljšana terapija crvima za 21. vek", terapija crvima je opisana kao praktično, jednostavno rešenje za mnoge rane koje ne zarastu.

- Lekoviti crvi su precizni u debridaciji kao visokokvalifikovani mikrohirurg, pažljivi prema ranama svojih domaćina kao i najposvećenija medicinska sestra za negu rana - kaže dr Ronald A. Šerman, autor knjige studija.

- Kombinovanjem mudrosti prošlosti sa tehnologijom sadašnjosti, rešili smo mnoge nedostatke terapije crvima. Sada vraćamo medicinske crve u naše bolnice i klinike kako bi nam pomogli da lečimo neke od najtežih rana naših pacijenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA