"Prsti-kobasice" kralja Čarlsa postali su javna tema: Šta može biti uzrok ovom stanju?

Edem je stanje u kojem telo počinje da zadržava tečnost u udovima, obično u nogama i gležnjevima

  • 5
Kralj Čarls Foto: Tanjug/AP

Otečeni prsti su nešto od čega kralj Čarls III pati godinama, a sam monarh ih je čak 2012. godine u šali nazvao "kobasicama" dok je bio u letnjoj poseti Australiji. Britanski lekar je tada objasnio da bi brojna zdravstvena stanja mogla biti odgovorna za otok, kao i zadržavanje vode, a da se to slobodno može pripisati i samoj starosti.

Dakle, otečeni prsti kralja Čarlsa III mogu biti posledica mnogih stvari, od privremenog zadržavanja tečnosti ili nagle promene temperature do artritisa. Artritis je bolest koja utiče na tkiva naših zglobova. Hronična inflamatorna bolest uzrokuje oticanje sluznice zgloba, izazivajući bol, ukočenost i gubitak funkcije.

Ne postoji lek za artritis, iako lekovi i fizioterapija mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Iako nije potvrđeno da kralj pati od nekog oblika artritisa, drugi kraljevski obožavaoci su primetili da su mu ruke posebno otečene kada putuje u inostranstvo u toplije podneblje.

Simptom "prstiju kobasica" je zapravo povezan sa daktilitisom, sekundarnom bolešću koja može biti uzrokovana brojnim stanjima i infekcijama, najčešće psorijatičnim artritisom.

Artritis - još jedno uobičajeno stanje kod starijih od 60 godina. Često utiče na tri glavna područja u ruci - zglob palca ili zglobove prstiju. Prsti obično postaju ukočeni, bolni i otečeni i iako lekovi mogu da pomognu u ublažavanju bola, otok može da ostane.

Drugi uzroci mogu biti ishrana sa visokim sadržajem soli ili specifični lekovi kao što su oni za visok krvni pritisak.

Dr Geret Naj govorio je za "Daily Star "o daljim mogućim bolestima koje ispoljavaju ovakve simptome.

- Edem je stanje u kojem telo počinje da zadržava tečnost u udovima, obično u nogama i gležnjevima, ali i u prstima, što dovodi do njihovog oticanja. Žene su sklonije dobijanju edema od muškaraca jer njihov ženski hormon, progesteron, ima tendenciju da izazove ovo stanje, pa tako neke žene se bore sa natečenim gležnjevima neposredno pre menstruacije.

Stariji ljudi mogu razviti poremećaj ako sede duže vreme. Kralj Čarls je često slikan sa otečenim rukama i stopalima, primetno nakon dugih perioda provedenih u letenju ili putovanju u tropske zemlje.

Simptomi edema

Edem je nakupljanje tečnosti u telu, što može dovesti do oticanja zahvaćenog tkiva. Otok se može pojaviti u jednom određenom delu tela, ili može biti opštiji - u zavisnosti od uzroka. Lekari primećuju da je edem često privremen, ali ako ne prođe sam po sebi, trebalo bi da posetite lekara opšte prakse.

Pored otoka ili nadutosti kože, ako imate edem, možete imati i druge simptome uključujući: promenu boje kože područja koje se pritiska (edem udubljenja) bolni, osetljivi udovi, ukočeni zglobovi i dobijanje na težini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goa

    13. septembar 2022 | 12:59

    Nisu prsti kobasice, nego ko cevapi, tako se barem kod nas kaze

  • panić

    13. septembar 2022 | 17:25

    šta je sa kraljicinom dvojnicom ne spominje se više da nije ona to umrla a gde je onda kraljica

  • Ime

    13. septembar 2022 | 16:06

    Briga me za ,,ovog" besposlicara , svakako su mu ruke ,do lakata krvave .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA