Pet razloga zašto odmah treba da prestanete da nosite mobilni u toalet

Ako ne možete nigde bez mobilnog telefona, to ne samo da može da bude štetno za vaše zdravlje, već utiče i na vaš um i na produktivnost. Ali i na higijenu

  • 2
Mobilni, toalet Foto: Shutterstock

Mnogo je ljudi, pa čak i dece, postalo zavisno od mobilnih telefona, pa se od njih ne odvajaju ni kada idu u toalet, što nije nimalo bezazleno.

Ako ste neko ko jednostavno ne može ni da zamisli odlazak u toalet bez mobilnog telefona, postoje rizici koje bi trebalo da uzmete u obzir. Ne samo da može da bude štetno za vaše zdravlje, već utiče i na vaš um i na produktivnost, a vrlo negativno deluje i na higijenu, piše portal "Brigh side".

Može podstaći širenje štetnih bakterija

Nedavno istraživanje pokazuje da su telefoni prljaviji od same WC-šolje. Utvrđeno je da su prekriveni ešerihijom koli, a ova štetna bakterija povezana je sa crevnim problemima. No, to nije jedina bakterija koju možete pokupiti u kupatilu.

Veće šanse za dobijanje hemoroida

To se najverovatnije događa zbog količine vremena provedenog na WC-šolji i vršenja pritiska na vaše organe. Iako je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila ova veza, slučajevi hemoroida porasli su od uvođenja pametnih telefona. Stoga, iako vas tipkanje po telefonu dok ste u WC-u ponekad može opustiti, možda tako nesvesno uzrokujete neke zdravstvene probleme.

Mobilni telefon telefoni ruke Foto: Shutterstock

Može ograničiti sposobnost razmišljanja

Mobilni, zapravo, prekidaju koncentraciju i razmišljanje, ograničavajući našu sposobnost rada na problemu, čak i kad ih ne koristimo ili su isključeni. Zato je vreme koje ćete koristiti bez ometanja telefonom presudno za vaš um.

Može izazvati disfunkciju dna karlice

Provođenje dužeg vremena na šolji dok vam mobilni odvlači pažnju može izazvati probleme za vaše mišiće. Naši organi, poput creva, bešike i materice, mogu oslabiti jer mišić dna karlice više nije dovoljno jak da ih podupire. To je delom i zbog našeg držanja dok sedimo na šolji, pogotovo ako smo dugo savijeni nad svojim mobilnim.

Povećava zavisnost 

Iako nas pametni telefoni povezuju sa svetom, oni takođe izazivaju i zavisnost. Zapravo, jedan od 10 milenijalaca priznaje da bi radije izgubio prst nego svoj mobilni. To očigledno nije dobar znak jer pokazuje da smo počeli da okrećemo leđa svojoj okolini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    13. septembar 2022 | 16:12

    Ma Sta ,,serete,,Jedini razlog zasto ga netreba nositi u wc je- da vam neupadne u solju! Moje licno iskustvo🙈

  • Kika

    13. septembar 2022 | 20:03

    Najbolje se ispraznim kad čitam na mobilnom politiku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA