≫ 

Poznati glumac priznao da ima agorafobiju: "Najviše se bojim velikih gužvi"

On nije jedina poznata ličnost koja ima agorafobiju

  • 1
Zac Efron Zak Efron; Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial

Američki popularni glumac Zak Efron nedavno je u jednom intervjuu rekao da ima agorafobiju. Glumac je otvoreno govorio svojoj borbi i istakao da se od svega najviše boji velikih gužvi.

Naime, agorafobičari izbegavaju sva mesta koja kod njih izazivaju anksiozne poremećaje - to mogu biti vožnja, putovanja, sastanci, kupovina, mesta puna ljudi...

Prema pisanju stranih medija, Efron nije jedina zvezda koja pati od ovog poremećaja. Naime, glumica Kim Bejsinger i pevač Doni Osmond su takođe otvoreno govorili o agorafobiji.

Osmond je čak 2000. godine  izjavio da bi "nekada radije umro, nego da se pojavi na sceni pred gomilom ljudi".

Šta je agorafobija?

Agorafobija je prvobitno označavala strah od otvorenog prostora, dok se danas pod tim pojmom podrazumeva skup strahova u vezi sa javnim mestima, otvorenim prostorom i mnoštvom ljudi.

Češća je kod žena, a započinje u adolescenciji ili ranom odraslom uzrastu. Poremećaj često započinje rekurentnim napadima panike, a drugi simptomi uključuju napetost, vrtoglavicu, blaže oblike kompulzivnog proveravanja, strah od gubljenja razuma i depresiju.

Društvo poverljivog prijatelja olakšava izlazak iz kuće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💪

    18. septembar 2022 | 10:09

    Imam je i već 20 godina, prvih par je bio košmar bez dijagnoze, sada sam ok ali bude dana kad ... moram u jednom delu godine da posegnem za medikamentima, ali radim, funkcionišem, jbg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA