Novo otkriće u sprečavanju dijabetesa tipa 2, a u vezi je sa mlekom i jogurtom

Svakodnevna upotreba mlečnih proizvoda i jaja smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, dok konzumiranje crvenog i prerađenog mesa povećava rizik za preko 20 odsto

  • 2
Šta je sve poskupelo od početka godine? Foto: Pixabay

Prema novim istraživanjima, konzumiranje čaše mleka i jogurta svaki dan može da pomogne u sprečavanju razvijanja dijabetesa tipa 2. Sa druge strane, prema istoj studiji, čini se da upotreba previše crvenog, prerađenog, pa čak i belog mesa ima suprotan efekat. Italijanski istraživači, stoga, preporučuju ribu i jaja kao "dobre zamene" za ljubitelje mesa.

Da bi smanjili rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2 stručnjaci preporučuju hranu biljnog porekla, kao što su integralne žitarice, povrće, voće, mahunarke, kao i mleko i jogurti sa niskim sadržajem masti, uz ograničenje potrošnje životinjskih proizvoda.

Dijabetes tipa 2, stanje nazvano tihi ubica, pogađa oko 4,5 miliona Britanaca i više od 30 miliona Amerikanaca i nastaje kada ćelije postanu otporne na insulin, hormon odgovoran za održavanje stabilnog šećera u krvi. Ako se ne leči, može biti smrtonosan, izazivajući ozbiljne probleme uključujući srčane bolesti, gubitak udova, pa čak i slepilo.

Dijabetes, šećerna bolest test, dete Foto-ilustracija: Profimedia/Andriy Popov/Panthermedia

Ovo istraživanje, kako najavljuje "Daily Mail", biće predstavljeno na godišnjem sastanku Evropske asocijacije za proučavanje dijabetesa u Stokholmu u Švedskoj sledeće nedelje. Projekat je obuhvatio 175 studija koje su proučavale 12 različitih namirnica životinjskog porekla i njihov efekat na razvoj dijabetesa tipa 2.

Proizvodi su obuhvatali ukupno meso, crveno meso (uključujući govedinu, jagnjetinu i svinjetinu), belo meso (piletinu i ćuretinu), prerađeno meso (slaninu, kobasice i delikatesno meso), ribu i total mlečnih proizvoda, punomasne mlečne proizvode, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, kao i mleko, sir, jogurt i jaja. Dr Analisa Điosue i njene kolege su, stoga, bile u mogućnosti da uporede rizik od dijabetesa tipa 2 na osnovu toga koliko ljudi konzumiraju svaki od ovih proizvoda.

Kada se posmatra potrošnja crvenog mesa, ljudi koji su jeli 100 grama dnevno imali su 22 odsto veće šanse da razviju ovo stanje, u poređenju sa ljudima koji su jeli manje. Rizik je bio 30 odsto za 50 grama na dan prerađenog mesa, što je ekvivalent manje od dve kriške slanine. U međuvremenu, ljudi koji su konzumirali 50 grama na dan belog mesa suočili su se sa samo četiri procenta većim rizikom od dijabetesa 2, u poređenju sa onima koji su jeli još manje.

- Crveno i prerađeno meso su važni jer se sa njima unose zasićene masne kiseline, holesterol i gvožđa, što zauzvrat može da smanji osetljivost ćelija na insulin. Prerađeno meso takođe sadrži nitrate, nitrite i natrijum, koji mogu da oštete ćelije pankreasa koje proizvode insulin - objasnila je dr Điosue i uporedila sa "belim" mesom koje sadrži manje masti, povoljniji profil masnih kiselina i manju količinu gvožđa.

Vitamini, zdrava hrana, pečurke, meso, sir, jaja, losos Foto: Shutterstock

U međuvremenu, čini se da mlečna hrana ili ima zaštitni efekat protiv dijabetesa tipa dva ili nema nikakvu razliku. Sve zavisi od toga da li je nemasna ili ne. Studija je pokazala da oni koji su konzumirali 200 grama mleka dnevno, što je ekvivalent čaši, imali 10 odsto manje šanse da dobiju dijagnozu, u poređenju sa ljudima koji su jeli manje. Takođe je postojao šest procenata manji rizik među ljudima koji su jeli 100 grama jogurta svaki dan.

Međutim, činilo se da nema vidljivog efekta za 30 grama sira dnevno, kao i za upotrebu 200 grama punomasnih mlečnih proizvoda — koji uključuju puter i pavlaku za kuvanje.

- Mlečni proizvodi su bogati hranljivim materijama, vitaminima i drugim bioaktivnim jedinjenjima koja mogu povoljno da utiču na metabolizam glukoze. Takođe je poznato da probiotici imaju blagotvorne efekte na preradu šećera u telu, što može da objasni zašto smo otkrili da je redovna konzumacija jogurta povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 - pojašnjava dr Điosue.

Činilo se da konzumiranje 100 grama ribe i jednog jajeta dnevno takođe nema nikakvog uticaja na rizik od razvoja ovog stanja.

- Iako crveno i prerađeno meso treba jesti štedljivo, umerene količine ribe i jaja mogu da budu dobra zamena - preporučuje doktor, koji međutim primećuje da je kvalitet dokaza bio nizak za svu hranu osim mesa i da treba pristupiti oprezno novom otkriću.

Video: Anđela ima dijabetes od svoje osme godine: Vodim sladak život, sa dijabetesom se živi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA