Rekli su joj da je previše mlada za mamograf, a onda se ispostavilo da ima rak dojke

Mamografi se obično ne koriste za osobe mlađe od 30 godina, jer njihova gustina tkiva dojke može dovesti do netačnih rezultata

  • 0
Karcinom dojke, rak Foto: Shutterstock

Žena iz Kalifornije koja kaže da joj je dijagnostikovan rak dojke četvrtog stadijuma sa 29 godina deli svoju priču kako bi pomogla drugim ženama da se zalažu za sebe kada je u pitanju njihovo zdravlje.

Filesija La'Baunti, koja sada ima 35 godina, rekla je da je osetila kvržicu na grudima 2018. godine, piše "GMA".

- Imala sam sportski grudnjak i postalo mi je malo neprijatno - rekla je La'Baunti za "Dobro jutro Ameriko" i dodala: - Na levoj dojci sam osetila kvržicu, što za mene nije bilo normalno.

La'Bounti je rekla da je otišla kod svog doktora nakon što je otkrila kvržicu, a doktor je uradio ultrazvuk, što je standardna procedura i fizički pregled.

- Rezultati su pokazali da je to samo benigna cista - rekla je ona i dodala da joj je rečeno da se vrati ako kvržica poraste ili izazove neku nelagodnost. - Ništa neobično. Bez brige, moje analize krvi su bile sjajne.

Kada je La'Bounti dva puta tražila mamografiju, rekla je da je odbijena zbog svojih godina i činjenice da nije imala porodičnu istoriju raka dojke. Mamografi se obično ne koriste za osobe mlađe od 30 godina, jer njihova gustina tkiva dojke može dovesti do netačnih rezultata.

La'Bounti je rekla da se vratila lekaru osam meseci nakon što je prvi put otkrila kvržicu i saznala da je narasla na osam centimetara.

@philecialabounty Misdiagnosed lump that turned into stage 4 breast cancer #cancertok #breastcancer #stage4cancer ♬ original sound - Philecia

- Samo je nastavilo da se razvija sve do tačke kada su ustanovili da imam rak dojke - rekla je La'Bounti i objasnila da je biopsija potvrdila da ima rak dojke četvrtog stadijuma.

La'Bounti se našla među malim brojem pacijentkinja kojima je dijagnostikovan rak dojke u tako mladoj dobi. Dok će skoro 13 odsto žena imati dijagnozu raka dojke u nekom trenutku svog života, žene starosti od 25 do 29 godina čine 0,01 odsto novih dijagnoza raka dojke u SAD, prema Nacionalnom institutu za rak.

Sve u svemu, rak dojke je drugi najčešći rak među ženama u SAD, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Nakon dijagnoze, La'Bounti je bila podvrgnuta hemioterapiji i oko godinu dana nakon dijagnoze rečeno joj je da je u remisiji.

Tokom protekle dve godine, La'Bounti je delila svoje iskustvo na društvenim mrežama, dokumentujući sve, od neželjenih efekata hemioterapije do kontinuiranih testova i lekova kojima se podvrgava da bi se održala u remisiji.

Jedna od glavnih poruka La'Bountija je da podstakne žene da znaju da rak dojke može da se pojavi u bilo kom uzrastu i da moraju da budu sami sebi najbolji zagovornici redovnih pregleda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA