Da li vazektomija odlazi u istoriju: Naučnici otkrili kontracepciju za muškarce u injekciji

Iako je injekcija manje bolna od vazektomije, muškarci je nerado primaju zbog straha, prenose psiholozi

  • 1
muškarac i lekar

Foto: Shutterstock

Vazektomija bi uskoro mogla da postane stvar prošlosti jer su naučnici spremni da plasiraju kontraceptivnu inekciju za jači pol čije dejstvo bi trebalo da traje deset godina.

Injekcija pod imenom "risug" trebala bi da bude spremna u roku od 12 meseci, a razvili su je istraživači na Indijskom institutu za tehnologiju. Kako se završavaju poslednja ispitivanja, smatra se da je ovakva injekcija bolja opcija za od vazektomije jer bi bila manje bolna, a takođe je i reverzibilna.

Međutim, britanski istraživači koji su razmatrali kolika je verovatnoća da će injekcija biti prihvaćena u Engleskoj prilično su ubeđeni da će mnogi muškarci oklevati da je prime. Dr Amanda Vilson, psiholog za javno zdravlje na Univerzitetu De Montfort, rekla je za "Britanski festival nauke" u Lesteru da je istraživanje pokazalo da su muškarci veoma nevoljni da prime inekcije.

- Primećujemo značajno opadanje broja vazektomija, a za "mušku pilulu" još gađamo populaciju između 30 i 50 godina. Naučnici ne znaju zašto, ali dok ne postignemo društvenu prihvatljivost vazektomije na globalnom nivou, neće biti toliko društvene prihvatljivosti ni za "risug" inekciju - objašnjava dr Vilson.

"Risug" injekcija je zapravo gel koji oštećuje repove pojedinačnih spermatozoida i sprečavajući ih da oplode jajnu ćeliju. Postupak se može obrnuti injekcijom vode i sode bikarbone.

Međutim, sterilizacije je generalno poslednjih godina opala, i za muškarce i za žene. U 2010. i 2011. godini obavljeno je 19.510 vazektomija u bolnicama u Britaniji, dok je deset godina kasnije taj broj pao za 77 odsto, odnosno na 4.486 intervencija. I broj sterilizacija žena je dvostruko opao, sa 15.189 u 2010-11 na 7.665 u 2020-21.

Proizvođači "risuga", što je skraćenica za reverzibilnu inhibiciju sperme pod nadzorom, kažu da injekcija omogućava muškarcima da budu spontaniji nego kada koriste kondome.

Kontraceptiv koristi polimer koji se zove stiren maleinski anhidrid koji oblaže kanal sperme. Hemikalija je prvobitno korišćena za oblaganje cevi u ruralnim vodovodnim sistemima u Indiji, gde je utvrđeno da ubija bakterije. Testovi na zečevima, pacovima i majmunima pokazali su da ima sličan efekat i na spermu. "Risug" je završio nekoliko kliničkih ispitivanja na ljudima u Indiji i čeka odobrenje tamošnjih medicinskih vlasti.

U međuvremenu u Sjedinjenim Državama je u razvoju muški kontraceptiv pod nazivom "vasalgel", koji deluje na sličan način.

- Mislim da bi ženama više koristilo da ne moraju da brinu da li će njihov partner uzeti tabletu. Prednost inekcije je što se ne zasniva na hormonima. Pokušaji da se razviju muške kontracepcijske pilule zasnovane na polnim hormonima u prošlosti su pravile neželjene efekte kod muškaraca, uključujući akne i promene raspoloženja, što je uobičajena nuspojava i tableta za žene - zaključuje dr Vilson.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    21. septembar 2022 | 14:55

    Mislim da je to uveliko u upotrebi kroz hranu koju jedemo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA