Dr Ana Miljanović za Telegraf otkriva ko bi trebalo da primi vakcinu protiv sezonskog gripa, a ko ne

Pravovremeno vakcinisanje sprečava epidemiju gripa i dodatne zdravstvene komplikacije

  • 2
Vakcinacija

Foto: Shutterstock

U Srbiji počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Oko milijardu ljudi godišnje oboli od sezonskog gripa, dok od tog broja 650.000 završi sa smrtnim ishodom, a prema rezultatima Centrale za prevenciju i kontrolu bolesti u Americi vakcina protiv gripa godišnje spreči 105.000 hospitalizacija.

S obrzirom na to da su pomenute brojke zaista velike, jasno je koliko vakcinacija protiv sezonskog gripa važna za sve.

Međutim, mnogi ne znaju da li su kandidati za vakcinaciju i da li bi uopšte trebalo da je prime, na ova pitanja za Telegraf odgovara epidemiolog dr Ana Miljanović, načelnik centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

- Vakcinu bi trebalo da prime lica starija od 65 godina, hronični bolesnici plućnog i kardiovaskularnog sistema, potom bubrežni bolesnici, kao i trudnice. Primanje vakcina protiv gripa savetuje se i zaposlenima u socijalno-zdravstvenim ustanovama - navodi dr Ana Miljanović.

Ona dodaje da bi vakcinu protiv sezonskog gripa trebalo da prime i osobe koje su imale transplataciju ograna i tkiva.

- Zapravo, sva lica starija od šest meseci sa ovim bolestima bi trebalo da prime vakcinu protiv sezonskog gripa - kaže za Telegraf dr Ana Miljanović.

Takođe, napominje doktorka, prema epidemiološkim indikacijama, trebalo bi da je prime lica koja žive u ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlena lica.

Kada je reč o licima koja ne bi trebalo da prime vakcinu, doktora objašnjava da su to osobe koje imaju kontraidikacije na sve vakcine, koje su alergične na sastav vakcine, osobe koje su u teškom zdravstvenom stanju, oni koji imaju temperaturu, kao i lica sa akutnim infekcijama.

Doktorka Miljanović naglašava da je organizmu po primanju vakcine potrebno tri nedelje da stekne imunitet.

- Vakcina pruža imunitet šest meseci, koliko zapravo i traje sezona gripa. Osobe koje prime vakcinu su potpuno zaštićene od sezonskog gripa - zaključuje dr Ana Miljanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA