Stručnjak otkriva 5 zdravstvenih problema na koje može da ukaže crvenilo u očima

Crvenilo oka nije samo posledica neprospavane noći posle provoda, ono može da bude alarm da vam je potrebna lekarska pomoć

  • 0
Crvene oči Foto:Shutterstock

Verujemo da ste više puta čuli izreku da su oči ogledalo duše. Ali, da li se znali da oči mogu da otkriju i pojedine zdravstvene probleme?

Koliko puta vam se dogodilo da se pogledate u ogledalo i primetite da su vam beonjače crvenije nego inače? Većina ljudi to prepiše umoru ili glavobolji i crvenilo ne smatraju kao znak upozorenja.

Međutim, ako pored crvenila osećate peckanje ili primetite vodenasti žuti iscedak iz oka, možda se dešava nešto ozbiljnije.

Doktorka Nisa Aslam, lekar opšte prakse objašnjava šta bi moglo da izazove crvenilo oka i kada bi trebalo da potražite pomoć.

- Crveno oko ili konjunktivitis se često javlja i razlog je da se obratite lekaru - kaže dr Nisa za The Sun.

Ona ističe da crvenilo očiju može biti uzrokovano raznim zdravstvenim problemima.

1. Inflamatorna i infektivna stanja

- Crveno oko često je uzrokovano upalom i infektivnim stanjima, ponekad bakterijskim. Virusno crveno oko ima tendenciju da izazove vodeni iscedak, a bakterijska infekcija žuti iscedak - kaže dr Aslam.

2. Korona virus

Ona je naglasila da kovid, koji se obično povezuje sa infekcijom pluća i srca, takođe može da bude uzrok infekcije oka ili crvenila oka.

- Crveno oko može biti simptom i neželjeni efekat korona virusa, jer može da uđe u telo preko očiju i da putuje do mozga sa zadnje strane oka - objašnjava dr Aslam.

3. Blefaritis

Blefaritis je uobičajeno stanje oka koje utiče na očni kapak. Stanje je često uzrokovano prljavim ili isteklim kozmetičkim proizvodima, koji se previše približe oku.

- To je uzrokovano bakterijskom infekcijom, koja uzrokuje upalu očnih kapaka. Blefaritis takođe može dovesti do crvenih očiju - objašnjava dr Nisa.

Žena, plače, tužna žena, depresija, tuga Foto:Shutterstock

4. Alergije

Prema rečima doktorke, alergeni poput polena, koji izazivaju polensku groznicu, mogu uticati na to da oči pocrvene:

- Grinje i ponekad životinjska dlaka izazivaju alergijske reakcije i mogu da izazovu crvenilo.

5. Kontaktna sočiva

Kako kaže dr Nisa, komplikacije sa kontaktnim sočivima, uključujući njihovo neodržavanje pre stavljanja u oko, mogu da izazovu abraziju na površini oka i omoguće nečistoćama da "uđu u oko" i izazovu infekciju.

Nedavno su istraživači otkrili da ponovna upotreba sočiva, nošenje preko noći ili pod tušem, povećava rizik od akantamoeba keratitisa.

- Akantamoeba keratitis je infekcija rožnjače, čistog spoljašnjeg sloja oka. Stanje se dešava kada se parazit acanthamoeba zarobi između rožnjače i kontaktnog sočiva. Ujeda rožnjaču, izaziva jak bol i u četvrtini slučajeva slepilo - naglašava ona.

Kako da lečite crvenilo očiju?

Kada je u pitanju lečenje crvenila, morate biti brzi i veoma čisti, kaže stručnjak.

- Osigurajte dobru higijenu očiju, temeljno čistite očne kapke i obavezno operite ruke pre čišćenja očiju ili nanošenja kapi za oči ili masti za oči - zaključuje dr Nisa.

Ona predlaže korišćenje kapi za oči ili masti koje sadrže dimidine, koji smanjuju rizik od porasta i razmnožavanja bakterija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA