Ocu dvoje dece pre 3 godine dijagnostikovan je rak dojke: Imao je samo jedan simptom

On apeluje na muškarce da se redovno pregledaju

  • 2

Rak dojke je jedna od najčešćih malignih bolesti kod žena. Međutim, iako retko, rak dojke mogu da dobiju i muškaraci. Jedan od njih je Deni Gos (46), koji se već tri godine bori sa rakom dojke.

Deni je otac dvoje dece, a 2016. godine je primetio kvržicu veličine graška na bradavici. Kako kaže, odmah se zabrinuo za svoje zdravlje, te je otišao na ultrazvuk.

- Rekli su mi da je to obična cista i da nemam razlog da brinem - započinje svoju priču Deni Gos, a prenosi "Daily Mail".

Međutim, tri godine kasnije, cista je narasla, pa je Deni smatrao da bi trebalo ponovo da poseti lekara. Ova odluka mu je verovatno spasila život jer su ćelije raka počele da se šire njegovim telom, što je izazvalo bitku koju on i danas vodi.

- Nisam znao da muškarci mogu da dobiju rak dojke. Mislio sam da su muškarci bezbedni od toga. Srećom, rak je bio u prvoj fazi - rekao je Deni.

Ono što je zanimljivo je to što je kvržica jedini simptom koji je imao.

- Nisam osećao bolove, čak ni kada sam dirao kvržicu - otkrio je on.

Nakon posete lekaru, Deni je imao biopsiju i dalje skeniranje kako bi potvrdio da je reč o raku, a onda je započeo hemioterapiju u februaru na šest meseci; srećom, imao je malo neželjenih efekata.

- Živeo sam zdravim načinom života, ne pušim i ne pijem više, dobro jedem i vežbam kad god mogu. Nažalost, stvari su se pogoršale jer je rak pronađen u dva limfna čvora - što znači da je veća verovatnoća da će se proširiti na drugo mesto - objanio je ovaj čovek.

On je takođe imao mastektomiju da bi "isekao komad" tkiva i uklonio brojne limfne čvorove ispod ruke. Deni je tada prošao pet nedelja radioterapije koja je bila, kako kaže, mnogo lakša od hemioterapije. U julu prošle godine, Deni je osetio jak bol u kuku i otišao je kod doktora za svaki slučaj. Skeniranjem su otkrivene dve kancerogene tačke na kostima kuka i ramena, ostavljajući Denija da se nosi sa još jednim ogromnim udarcem.

- Osećao sam se kao da sam se vratio u prvi dan svega, ali prognoza je bila daleko gora. Usledila je visoka doza radioterapije na kuku i ramenu, uz još hemioterapije - priča Deni.

Deni još uvek nije sasvim izlečen jer i dalje uzima lekove i dobija injekcije jednom mesečno koje bi trebalo da utiču da smanjenje izraslina.

- Karcinom je rastao, ali je sam počeo da se povlači. To su super vesti, mnogo mi je bolje - zaključio je on.

Deni se nada da će njegova priča inspirisati druge muškarce da budu marljivi i da redovno idu na zdravstvene preglede i da budu svesni da i oni mogu da dobiju rak dojke.

Simptomi raka dojke kod muškarca

Sa svešću da se od ove bolesti ne umire ukoliko se otkrije na vreme, shvatamo značaj prevencije raka dojke.

Zbog toga je veoma važno da znate koji su simptomi raka dojke kod muškaraca:

  • kvržica na dojci
  • zadebljanje tkiva dojke
  • udubljenje kože dojke
  • promena oblika dojke ili bradavice
  • iscedak iz bradavice
  • bolno područje
  • otečeni limfni čvorovi u predelu pazuha, piše "Cancer.org".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA